Geschreven door: Leonie van der Voet
31 juli 2020

Vasco Wijn

Een Portugese wijnreis met lef

Terug naar het blogoverzicht.
Vasco Wijn

De dames Silvia en Sofia staan aan het roer van hun prille Portugese ontdekkingsreis in wijn, Vasco Wijn genaamd. De ambitieuze kletskoppen met een Zuid Europese oogopslag hebben een enorm grote liefde voor Portugese wijnen van kleine wijnboeren. Trotseren ze samen 'stormen' in het ondernemerschap, zoals ontdekkingsreiziger Da Gama dat op zee deed? We ontmoeten elkaar in een appelgaard voor een bourgondische picknick mét proeverij. We proeven hier samen de laatste biologische wijnvangst van Vasco Wijn. Voor deze middag wanen we ons in het buitenland. Zelfs een beetje in de Alentejo, waar het gras dan geel zou zijn en de appelgaard een olijfgaard. 

Wat hebben we nodig voor deze heerlijke middag? Wat dacht je van een picknickmand met kleed. Check! Vol lekkernijen om van te watertanden. Check! Laat dit maar aan Silvia en Sofia over; Galega olijven, blikjes sardientjes (ken jij ze met die leuke gekleurde thema's op de voorkant voor toeristen zoals ik?) met toast én uiteraard een mooie fles Portugese wijn

Portugees DNA

Dat er Portugese wortels in hun DNA zitten, blijkt wel als mij overheerlijke homemade pastel de bacalhão, voorgeschoteld wordt door Silvia; geboren in Nederland met familie wortels in Lissabon en de Algarve. Ze komt lachend met een kurkentrekker aanlopen, geleend van de nabij gelegen boerderij Vroeg (te Bunnik).

 

Je snapt wel dat ik me op onze ontmoeting verheugd heb, want als #proefmonster keur ik maar al te graag samen de nieuwe biologische wijnen die aan het Vasco Wijn assortiment worden toegevoegd. Tenminste, als ze vanmiddag in de smaak vallen. De wijnen van Bojador (spreek uit boe-sja-dor) van wijnmaker Pedro Ribeiro uit de Alentejo lonken. 

Biologische vangst
Biologische vangst

Ondernemen met lef

De ideeën vloeien bijna nog rijkelijker dan de wijn. Waar dit Vasco Wijn avontuur een aantal maanden geleden van start is gegaan met het geven van een wijnworkshop, is er ondertussen een volledige webshop gebouwd en kun je hierop naast losse flessen ook wijnproeverij boxen bestellen inclusief een pro-pakket. Een wat? Een mini cursus wijn proeven waarmee je stap voor stap ervaart hoe je een wijn kunt leren (her)kennen en waarderen! Een échte Portugese ontdekkingsreis dus.
    

Ik ben eigenlijk meer een loner, maar ik vertrouw Silvia voor 200% - Sofia Pinheiro de Oliveira

De dames maken voor het eerst kennis met elkaar via Instagram, heel eigentijds. De klik die er onderling is, voel je. Een mooie synergie in dit prille wijnbedrijf. Sofia, geboren in Nederland en met familie wortels in Batalha, importeert al een aantal jaren Portugese wijnen en sluit naast deze wijnen ook Silvia compleet in haar hart. En ja, stormen horen bij het ondernemerschap. Never waste a good crisis, want het heeft onze creativiteit goed aangewakkerd, aldus Silvia. 

Biologische vangst

Samen willen de dames Portugese wijn van kleinere wijnboeren op de Nederlandse (proef)tafel krijgen. De meeste Portugese wijnen worden namelijk in de regio zelf opgedronken. "Het is voor hen als water bij het eten", zoals Silvia het mooi omschrijft. Dat Portugal een wijnland is met veel tradities en (praktische) gebruiken die van generatie op generatie worden doorgegeven, blijkt wel uit het feit dat biologisch boeren meer uitzondering dan regel is. Biologisch-dynamisch is echt een ver-van-mijn-terroir-show.  

 

Het is extra bijzonder dat de nieuwste wijnaanwinsten van Bojador wél op een biologische wijze gemaakt zijn. Waarom hebben deze wijnen eigenlijk geen biologisch keurmerk? Heel simpel; Pedro Ribeiro steekt zijn geld liever in de kwaliteit van de wijn zelf. Een keurmerk is voor kleine(re) wijnboeren een enorme kostenpost. De flessen hebben overigens wel een 'kurkmerk'; Portugal is immers de grootste producent van (natuur)kurk! 

Na een inspirerend gesprek over ondernemerschap, dromen en verbinding, klinken we onze glazen met de witte wijn van Bojador! De verhalen die achter deze wijnen schuil gaan, verklap ik hier echter niet. Het is té leuk om ze zelf te gaan ontdekken... 

Proosten op de toekomst

In de toekomst zal duurzaamheid waarschijnlijk een grotere rol gaan spelen, daar zijn beiden het meteen over eens. Wanneer er nieuwe pareltjes ontdekt gaan worden in Portugal heeft een wijn uit schone en vruchtbare grond zeker de voorkeur! Een biologische wijnvangst is hierin een heel mooi streven. Wat het voornaamste is, is dat een wijn past bij Vasco Wijn; wijnen met een verhaal, of zelfs met gedicht (!) op het etiket zoals bij Bojador. De ambitie van Silvia en Sofia is grenzeloos met een flinke portie lef, zelfvertrouwen en overtuigingskracht kan ik je vertellen! 

 

Onder het mom van "Today we wear wine" (er hangt ineens een wijnglas bedel uit eigen webshop aan mijn steeltje!) proosten we nog een keer, maar nu met de rosé in ons glas. De lokale druiven touriga nacional en aragonez vullen ons glas. De zuiverheid die Pedro heeft weten te behouden in het heetste gebied van Portugal is zeer verfrissend! 

 

 

Dames met lef, Sofia en Silvia
Jurylid en verhalenvertelster

Verdict; de witte Bojador is wel/ is niet door de keuring! (stiekem had de rosé de dames al eerder weten te overtuigen, de rode opvolgend) en bestaat uit de lokale druiven alvarinho, antão vaz en arinto. Nu voelt de selectie Bojador voor de dames écht compleet. 

Wil jij ook zo heerlijk borrelen? Ik mag je via Cork and Clever 10% korting geven op alle wijnproeverij en borrelboxen in de webshop. Dat is mooi meegenomen.
Gebruik de code Cork10! en maak zelf een mooie mix & match! Zoek daar nog een bijzonder plekje in de Nederlandse natuur bij uit, waar je je kleedje kunt uitspreiden en ga ervoor, cabeca de queijo!  

 

Ciao, Leonie

Clever info

De Bojador wijnen zijn verkrijgbaar in de online wijnshop, samen met lokale delicatessen uit Portugal (ja, die met de olijven & sardientjes!) 


Ben je extra proefgierig? Dan is de wijnproeverij box iets voor jou, want deze krijg je compleet met wijnbeschrijvingen, een kaart vol beschreven aroma's en een aromazon om je woordenschat rondom wijn uit te breiden! (Leer proeven als een pro-pakket). 

 

Vergeet niet dat ik iets leuks voor je heb...
Met de code Cork10! mag ik jou 10% korting aanbieden op wijnboxen en de andere (wijn)artikelen in de online wijnshop

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*