Geschreven door: Leonie van der Voet
24 januari 2025

Wijnvoorspellingen voor 2025

Welke wijntrends verwachten we dit jaar

Terug naar het blogoverzicht.
Wijnvoorspellingen voor 2025

Januari is de ultieme maand om wijnvoorspellingen te doen! Voor sommigen is het jaar nog niet eens voorbij, want op 29 januari luiden we het Chinees Nieuwjaar in. Welke wijntrends verwachten we in het jaar van de slang, dat voor persoonlijke groei staat? Cork and Clever spiekt in haar iets wat troebele glazen bol om een aantal ongefilterde wijnvoorspellingen te doen voor 2025!  

#1 Make sherry great in 2025

Wordt een glaasje sherry eindelijk een hit in 2025? PR bureaus roepen van wel, net zoals in 2024, 2023, 2022... Een nieuw geluid klinkt er in sherryland sinds er een aantal ambassadeurs aangewezen zijn; denk aan Nadien de Visser @leclubdesvins en India Donisi @winespicegirl.

 

Nadien mag zich de enige echte certified sherry educator noemen en bij haar Club des Vins kun je dan ook terecht om kennis te maken met sherry. Volgens deze dame is het drankje heel veelzijdig en mag zich vooral een ideale eetbegeleider noemen. In de sherry driehoek in Zuid Spanje weten ze dit natuurlijk al eeuwen. Er gaat waarschijnlijk nog wat tijd (en marketing) overheen totdat we allemaal 'We wish you a sherry Christmas' roepen Nadien!

Make sherry great again | Nadien Visser @leclubdesvins
Make sherry great again | Nadien Visser @leclubdesvins

#2 Soberder & zatter

Volgens trendwatcher Gijsbrecht Brouwer (o.a van Entree Magazine) willen we nog steeds gezonder eten & drinken (c'est ca). We drinken minder wijn, betere wijn én met een lager alcoholpercentage Hier komt de natuurwijn om de hoek kijken. Ook de caloriebehoefte wordt strenger in de gaten gehouden door de nieuwe generaties.

 

Tegelijkertijd... als we gaan, gaan we goed! De horecatenten met een 'over the top' concept zoals thema-cocktailbars doen het heel goed en zullen ook nog in 2025 in populariteit toenemen. Laat je mimosa in 2025 met de mooiste Champagne vullen in de bar om vervolgens ook te blijven hangen. Dineren is namelijk het nieuwe uitgaan en het liefst met een beetje 'hysterie' eraan toegevoegd.     

#3 Pak uit met wijn uit blik

Hot topic sinds een aantal jaren; de diverse nieuwe verpakkingen van wijn. Het gewicht, het materiaal én het recyclen ervan staan in de schijnwerpers. De 'looks' van nieuwe verpakkingen worden steeds creatiever. Ben jij al eens van de fles afgestapt?

 

Denk bij (duurzame) verpakkingen aan wijn uit pak & wijn uit blik. Het is de afgelopen jaren bewezen dat de kwaliteit van de wijn in deze verpakkingen flink omhoog is gegaan. De hippe gekleurde blikjes en een mooi uiterlijk van een pak wijn maken het steeds aantrekkelijker om deze te proberen op je picnickleed deze zomer. Gaat het er nu dan écht van komen?

 

Het jaar van de slang staat voor groei en vernieuwing; laten we 2025 niet met de pakken neerzitten en zonder blikken of blozen iets nieuws proberen!

Verruim je (wijn)blik
Verruim je (wijn)blik

#4 Natuurwijn(vermomming) neemt toe

Hoe kun je de hippe trendgevoelige glouglou van de écht mooie natuurwijn scheiden? Dat is best lastig! Zodra je een fles wijn met een felgekleurd of artistiek label ziet met een waxen afsluiting om de kurk, heb je een natuurwijn beet. Of in ieder geval, dat denk je. Er komen steeds meer natuurwijnen op de markt als merk en niet als visie, hoe deze in eerste instantie denk ik bedoeld is; een wijn maken met zo min mogelijk ingrijpen in de natuur in zowel de wijngaard als de wijnkelder.    

 

Natuurwijn wint aan populariteit omdat er tegelijkertijd zulke mooie exemplaren op de markt komen in Nederland. Wijnliefhebbers drinken steeds liever een wijn met een lager alcoholpercentage en veel fruitbeleving. Mijn tip aan jou? Ga vooral naar je wijnspeciaalzaak (denk bijv. aan Vleck in Utrecht & Amsterdam) en laat je adviseren.

 

De natuurwijnbarren schieten als paddenstoelen uit de grond en ga dus vooral proeven wat jij lekker vindt. En natuurlijk laten we ons allemaal wel eens misleiden door een 'natuurwijn in vermomming'. Zeker wanneer je hoofd een beetje troebel aanvoelt na een paar glazen; er schijnt namelijk alcohol in natuurwijn te zitten!?

Een natuurwijn vermomming?
Een natuurwijn vermomming?

#5 AI & wijn

Hoe zet je AI in voor wijn? In 2025 zullen steeds meer wijnboeren gebruik maken van nieuwe technologieën zoals AI, want op deze manier kun je bijvoorbeeld vrij nauwkeurig ziektes in de wijngaard voorspellen. Dit is mooi op het moment dat de wijnboer nu minder onnodig pesticiden & chemicalieën spuit over onze druiven! De trend van biologisch wijndrinken zet zich natuurlijk ook voort in 2025. Er komen steeds meer berichten in de media naar buiten over de gevolgen van het gebruik ervan en die kun je maar beter niet onderschatten.  

 

AI wordt ook ingezet voor het beheren van de irrigatie; dit levert de wijnboer (en dus de natuur) veel besparingen op. Ideaal tijdens de grillige weersomstandigheden. Zo zie je dat tech & een duurzamere wijnwereld goed samen kunnen gaan. En dan heb ik het niet over de onbedoelde gevolgen voor het milieu die voortkomen uit hardware, modeltraining & energieverbruik. (slik)  

#6 Swicy & Calimocho

Over smaak valt niet te twisten en toch voorspellen we dat 'Swicy' in 2025 voor eten & drinken een hit wordt! Sweet & spicy. We kennen de combinaties van wijnen met hoge zuren bij pittig eten zoals een Riesling en de Vinho verde. Laten we dit jaar ook een aantal rode wijnen naast 'sweet & spicy' zetten. Wordt vervolgd... (bron Entree Magazine) 

 

Voor de slechtst smakende voorspelling voor 2025 nomineer ik de Calimocho. Heb jij er al van gehoord? Het schijnt een mix te zijn van rode wijn & cola (gelijke delen). Vooral in Baskenland wordt deze drank, kalimotxo, veel onder jongeren geschonken om ze te laten wennen aan aan de smaak van rode wijn. Geen oordeel. 

#7 Ecosysteem & egosysteem

In 2025 maken we vaker het verschil door een nieuwe mindset, iets wat de afgelopen jaren natuurlijk al is ingezet. We maken langzaam een verschuiving van 'wat ons dient' naar 'hoe wij de natuur meer kunnen dienen'.

 

Dit kan zich vertalen in keuzes die we maken zoals wat we eten & drinken in 2025. Zelfs op vakantie gaan kan in een hele andere betekenis komen te staan; 'Hoe ga ik iets toevoegen op de bestemming waar ik ben?' Hier ga ik zelf ook overna denken. 

 

2025, het jaar van de slang, voelt als een jaar van vervellen. Als een sappige druif die een nieuwe huid krijgt!

 

Ciao, Leonie  

 

 

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*