Geschreven door: Leonie van der Voet
11 november 2020

Waterkloof Wines Stellenbosch

Biodynamische wijnbouw in een ander maanlicht

Terug naar het blogoverzicht.
Waterkloof Wines Stellenbosch

Het is volle maan als ik in het vliegtuig stap richting Kaapstad om een bezoek te brengen aan het wijnhuis Waterkloof Wines. Ga ik deze maanfase bij mezelf en de ruim 300 passagiers voelen? Een bepaalde energie onderling misschien? Wellicht klinkt dit een beetje zweverig in jouw oren. Toch schijnt de stand van de maan ons te beïnvloeden in hoe we ons voelen en de beslissingen die we hierdoor nemen. Zo ook bij Waterkloof Wines in Stellenbosch waar de stand van de maan bepalend is voor wanneer het de mooiste tijd is om te snoeien en het oogstmoment te bepalen. Hoe dit werkt in deze Zuid Afrikaanse wijngaarden? We zetten biodynamische wijnbouw in het maandlicht!

Valsbaai

Met wat hellingproef uitdagingen (lees 3 vrouwen in een auto met de slappelach van lol én angst) arriveren we boven op Schapenberg. Het uitzicht op False Bay is subliem en bij het uitstappen voel ik de koele wind op mijn armen van de zee beneden ons. 

 

Waterkloof hoort bij het wijngebied Stellenbosch, maar False Bay lijkt dichterbij te liggen. Hier om de hoek ligt niet voor niets ook het wijnhuis Vergelegen. De buurman produceert de wijnen van Skaap Wines. Het is hier koeler dan in andere delen van Stellenbosch. We zitten zo'n 300 meter boven de zeespiegel. Mijn hart maakt een sprongetje, dit zou frisse wijnen met aardige zuren kunnen opleveren! 

We worden opgewacht door Christiaan, hij is wijnboer en onze tour guide vanmiddag. Vóór Waterkloof heeft hij in een 'conventionele wijngaard' ervaring opgedaan. Zijn schoonvader heeft hem door Waterkloof aan te kopen een kans gegeven om een hele andere manier van wijn maken te omarmen. Namelijk met het maken van biologische en biodynamische wijnen. En dat doet hij! Voor deze boer en surfdude is het tegenwoordig heel normaal en nodig om de maanstanden bij te houden op de biodynamische kalender. De maan genereert immers eb en vloed en heeft ook een grote impact op de sapstromen van planten. Hij maakt me baie nieuwsgierig! 

De weg naar biodiversiteit op Schapenberg
De weg naar biodiversiteit op Schapenberg

Op safari

We rijden met Christiaan langs de wijngaarden, de stallen en het stuk land waar kruiden groeien voor de 'herbal teas' (tisanes) . Deze homeopathische mengsels bevorderen de groei van de druiven door positieve krachten in de bodem te brengen. 

 

Het is hier een beestenboel met paarden, varkens en schapen! Je ziet regelmatig paard en ploeg voorbij komen in de wijngaard in plaats van een tractor. Ook dat hoort heel erg bij een biodynamische wijnbedrijf; zo min mogelijk afvalstromen, een circulair wijnbedrijf

 

Christiaan vertelt dat de complexiteit van de wijn verhoogd wordt door een grote diversiteit aan planten tussen de wijnstokken te laten groeien. Als je niet beter zou weten, denk je wellicht dat ze er nog niet aan toe zijn gekomen om onkruid te wieden. Heerlijk natuurlijk en wild dus! 

Dieren voor de mest en diversiteit
Op Safari met wijnboer Christiaan

Na de safari van Christiaan, duiken we de lounge in om te gaan proeven en lopen we vervolgens door de wijnkelder waar wijnmaakster Nadia Barnard aan het roer staat.

 

Eerlijk is eerlijk, volledige snap ik het verhaal, de achtergrond en de werking van biodynamische landbouw nog niet. Wel heb ik er weer veel van opgestoken om op Cork and Clever (@corkandclever) met jullie te delen in deze zoektocht!   

Eigenwijs

Lekker eigenwijs wijn maken is wel iets wat bij Waterkloof Wines past; zoals een Sauvignon Blanc op hout opvoeden en unieke blends maken. En dat met minimale interventie. Zoals ze het zelf mooi zeggen; 'we monitor, we do not dictate'. 

 

Vandaag is het precies weer volle maan (12 november 2020). Zullen we een glaasje wijn van Waterkloof inschenken en op een warm wollig kleedje (jaja, nep en biologisch) voor het haardvuur gaan liggen in het mooie maanlicht? Oh, vergeet natuurlijk niet even op je maankalender (of app) te kijken of het wel een stimulerende dag is om wijn te drinken. Waar je dit kunt doen? Via Instagram (link) zet ik de wijnkalender maandelijks voor je online in de highlights! 

 

Ciao, Leonie

Clever Tastings

De wijnen van Waterkloof Wines kun je in Nederland bij Siersma Wijnadvies bestellen. Je hebt de keuze uit verschillende ranges; False Bay (druiven uit de regio), Revenant, Seriously Cool, Circumstance en Circle of Life. De laatste twee ranges zijn volledig volgens de biodynamische visie gemaakt. 

 

Onbespoten wijntip; ben je op zoek naar een unieke wijn naast de welbekende Chenin Blanc uit Zuid Afrika? De Waterkloof 100% Cinsault is voor mij een mooie afspiegeling van een nieuwe koelere stijl monocépage uit de Kaap (weetje: Pinotage is een kloon van Pinot Noir met Cinsault).

Waterkloof 100% Cinsault
Waterkloof 100% Cinsault
Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*