Geschreven door: Leonie van der Voet
11 mei 2020

Biodynamische Wijnbouw

De weerspiegeling in je glas

Terug naar het blogoverzicht.
Biodynamische Wijnbouw

Heb je al ooit een wijn gedronken die volgens de biodynamische filosofie verbouwd is? Vast wel, al dan niet bewust. Op het moment dat je de achtergrond van een wijn kent en de visie of filosofie van de wijnboer beter begrijpt, zal de wijn niet meer hetzelfde zijn en smaken. Beleving en visualisatie zijn bij wijn essentieel, je krijgt er namelijk een gevoel bij. Laat ik dat plaatje rondom biodynamische wijnbouw voor jou completer maken in deze smakelijke bogpost. 

De invloed van de maan

De biologisch-dynamische wijnboer kijkt bij de activiteiten in en rondom de wijngaard naar de stand van de maan. Zweverig? Misschien. Alhoewel: de maan heeft elke dag invloed op onze getijen (als surfer kijk je bijvoorbeeld naar eb en vloed), op sapstromen in planten en niet onwaarschijnlijk ook op ons lichaam en de emoties die daarbij horen. Hier werd ik zelf, toen ik nota bene droog stond tijdens mijn zwangerschap, meer bewust van en pas ik nu enkele dingen toe in mijn dagelijkse leven. Hoe dan? Op sommige dagen geef ik gewoon toe aan mijn gevoel of versterkt de energie van de maan juist de plannen die ik heb. 

 

 

karakterwijn

Terug naar wijn. Zijn er aanvullingen en alternatieven op de conventionele wijnbouw? Jazeker! Gezondheid, puurheid (de echtheid van iets) en bewust leven zijn steeds meer in ons leven verweven. Geldt dit ook voor jou of ben je gewoonweg nieuwsgierig? Eén ding is zeker; de manier waarop de natuur zijn eigen gang kan gaan in de wijngaard tot het moment van inschenken uit de fles, weerspiegelt het karakter van de wijn in jouw glas. Zonder al die chemische zooi. 

Definitie biodynamische (wijn)landbouw:
Biodynamische landbouw is een vorm van biologische landbouw aangevuld met principes van Rudolph Steiner (antroposoof). De (wijn)boerderij wordt als één geheel gezien; de samenhang tussen dieren, planten en bodem en de kosmos (waaronder de maan) staan centraal en creëert een divers en gebalanceerd eco-systeem. 

Biodynamische kalender

De biodynamische wijnboer maakt gebruik van zogenaamde kosmische krachten en past de oogst- en snoeiwerkzaamheden aan, aan de stand van de maan met haar energieën. Deze standen zijn terug te zien in de jaarlijkse biodynamische kalender (de reguliere zaaikalender). Om je een idee te geven op wat voor dagen de wijngaard met rust wordt gelaten en wanneer juist niet, heb ik een schema voor je gemaakt. De dagen zijn onderverdeeld in wortel-, bloem-, blad- en fruit(vrucht) dagen met de bijbehorende elementen en dierenriem waar de maan elke maand doorheen reist. Of het ook een stimulerende dag is om wijn te proeven en drinken, kom ik later op terug. Ja, natuurlijk wil je dat weten!?

 

 

Beesten tussen de kruiden

Homeopathische kruidenmengsels bevorderen positieve effecten in de bodem. Dit klinkt een beetje als de kruidendokter hè? De vruchtbaarheid van de aarde is flink afgenomen. Met deze kruidenmengsels wordt beweerd de bodem te genezen en weer gezond te maken, zodat de wijnranken zichzelf kunnen beschermen en er dus geen pesticiden en andere chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven worden. Daar wordt ons lichaam dus voor behoed. Kijk nu wordt het écht interessant! 

Geitjes zorgen voor organische mest voor dit circulaire wijnbedrijf | Waterkloof Wines
Geitjes zorgen voor organische mest voor dit circulaire wijnbedrijf | Waterkloof Wines

Voeg daar nog een beestenboel van kippen, geiten, koeien en schapen aan toe voor organische meststoffen (in plaats van kunstmest) die zorgen voor de productiviteit en vitaliteit van de grond. De wortels van de wijnrank gaan diep in de grond om aan voedingstoffen te komen. Dit is meestal dieper dan in de industriële wijnbouw. Dit levert veelal een hele mooie concentratie op in je wijn met een geheel eigen karakter, verschillend van oogst tot oogst en dus van jaar tot jaar. Fantastisch toch? 

Hier wil ik meer over weten!

Smaak, leefstijl, bodem. Het komt allemaal samen in de e-wijngids die ik voor je geschreven heb! "Wijn in overvloed, jouw onbespoten wijngids". 

Uileg en achtergrond info en verhalen vanuit de wijngaard en de wijnboer over biologische, biodynamische én natuuwijnen. 

Brandnetel. Say what? Sommige praktijken lijken ver te gaan en elke boerderij heeft haar eigen interpretatie. Het doel is hetzelfde. Wil je gebruik maken van het DEMETER keurmerk op je wijnlabel dan dien je je te houden aan de normen en richtlijnen 

 

Wil jij een wijn kopen die op de hierboven beschreven biodynamische manier verbouwd is, kun je kijken naar het keurmerk op het label en nóg leuker: vraag naar de achtergrond en visie van de wijn(boer). Bedenk je hierbij; een label is ook maar een label en een wijnboer kan óf net niet aan de richtlijnen voldoen of wil dit met een reden niet, de wijn kan toch prachtig gemaakt zijn! :)

 

 

Stimulerende dag om wijn te drinken

Na zelf een aantal biodynamische wijnhuizen bezocht te hebben, waaronder Waterkloof Wines in Zuid Afrika, wil ik er steeds meer over weten en nóg meer proeven. Zogauw ik weer richting de Kaap mag vliegen, staat een bezoek aan Avondale (november 2022 wens uitgekomen) en Reyneke op de planning! Een paar hele mooie pure wijnen ga ik de volgende keer met je delen. Laat eerst deze kruidenstof maar even bezinken.  

 

Ciao, Leonie

De eerder genoemde kruidenmengsels, ook wel preparaten genoemd, hebben code 500 tot en met 508. Van een humusmengsel in een koehoorn tot brandnetel. Leuk weetje; de codes zijn ontstaan, omdat deze manier van landbouw bedrijven verboden was tijdens het Nazi regime. 

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*