Geschreven door: Leonie van der Voet
11 juli 2023

Ultieme tips voor de alcoflexer

Better-for-you trend

Terug naar het blogoverzicht.
Ultieme tips voor de alcoflexer

Willen we niet allemaal de dag vol energie beginnen? Afhankelijk van jouw gedachten, acties én gebeurtenissen van buitenaf (zoals het lezen van deze blogpost) kun je dit prima zelf sturen. Wanneer je de ene keer wel wilt drinken en de andere keer niet, kun je jezelf tot de alcoflexer rekenen. Je bent je bewust van je eigen keuzes en geniet ook volop van een mooi glas wijn; je voelt je daardoor juist super energiek! Ik geef jou als alcoflexer (in wording) de ultieme tips die aansluiten bij de better-for-you trend voor deze (na)zomer!  

"Ik alcoflex"

De trend better-for-you is ontstaan uit het besef dat we gezondere keuzes willen maken. Voor je eigen lichaam en het liefst ook voor de omgeving. Je ziet dat veel (drank)merken hun assortiment uitbreiden met een vegan variant, een laag alcoholpercentage of zelfs 0% en er komen variaties bij met nieuwe smaken en minder toevoegingen. Welke heb jij al geproefd? 

 

Zwart-wit

 

Dit betekent helemaal niet dat je je glas wijn hoeft te laten staan (ik hoor een opluchting); in Zweden hebben ze daar een heel mooi woord voor bedacht, namelijk 'alcoflexar'. Als alcoflexer* (de Nederlandse variant) is alcohol drinken geen vanzelfsprekendheid meer, je kiest namelijk bewust om wel of niet te drinken. Met één woord geef je voortaan aan dat je hierin zelf een keuze maakt. Vergelijk het met een flexitariër; je weet meteen dat iemand af en toe vlees eet. Geen zwart-wit. Ideaal toch?

 

 

 

 

 

Je zit zelf aan het stuur (in de wijngaard)!
Je zit zelf aan het stuur (in de wijngaard)!

Tips & tricks

Herken je jezelf in bovenstaande omschrijving en wil je graag gaan alcoflexen? Ik geef je graag tips om minder, maar wel bétere wijnen te drinken! 

 

Met dit lijstje gevuld met 9 ultieme tips ben je klaar voor de (na)zomer!  
 

 • Start altijd met een glas zonder alcohol!
  Begin lekker met iets fris, een heerlijke mocktail of een 0% biertje!
   
 • Wissel gedurende de avond lekker af!
  Drink standaard een glas (bubbel)water bij je glas wijn.
   
 • Kies voor een glas onbespoten wijn! 
  Wat mij betreft een hele belangrijke om bij stil te staan; dit zijn de biologische, biodynamische en natuurwijnen met een bio/dyn basis. In de wijngaard worden geen chemicaliëen, pesticiden en kunstmest gebruikt. Dit vergif komt dus ook niet in jouw lichaam en de bodem. BAM!  

Zomers cadeau voor jezelf (of je vriendin)

Wil je ook minder, maar wel betere wijnen drinken? 

 

Bestel dan nu mijn e-book 'Wijn in overvloed' en ontdek wat een bespoten wijn met de smaak, de bodem en jouw lichaam doet. En hoe je dit dus anders kunt aanpakken! Inclusief een lijst vol mooie suggesties in de gratis bonus wijngids. Ideaal net voor de zomer wanneer de terrasjes lonken! 

 

 

Zomers cadeau voor jezelf (of je vriendin); met de code CORKANDCLEVER25 krijg je mijn wijngids nu met 25% korting.

 


Bye wolk in je hoofd, hello energie!

Hello energie!
Hello energie!

Tips & tricks vervolg

 • Bedenk van tevoren van hoeveel glazen wijn je wilt genieten!

Dit is een stukje mindset; je brein is al op de hoogte, dat gaat je helpen om gemakkelijk bewust te kiezen (en dus op tijd te stoppen). 

 

 • Kies voor een wijn waar je je erg op verheugd!

Echt proeven wat je drinkt (bij je gerecht) en niet klakkeloos zuipen is veel leuker. 

 

 • Houd de vacu-vin in de buurt!

Na het genieten van je glas wijn (misschien wel twee) sluit je de wijnfles af; zodat je deze later in de week nog eens kunt openen.

 

 • Bring your own!

In de horeca in Nederland wordt het steeds een beetje normaler; neem lekker je eigen onbespoten wijnen mee want je weet dat de wijnen in de horeca niet altijd voldoen aan jouw wensen en smaken.

 

 • Geef jezelf en dus je lichaam liefde!

Bedenk je dat je niets hoeft te compenseren (of misschien wel, dan is het fijn om eerst daaraan te werken) of te voldoen aan iemand anders zijn verwachtingen. 

 

 • Second chances!

Lukt het je een keer niet of wil je een keer uit de band springen? So be it. Zodra je overtuigd bent van je eigen (drink)keuzes en je je véél energieker voelt, gaat het je de volgende keer lukken!

Better-for-all-of-us

Sla deze blogpost op voor dat steuntje in de rug en stuur het door naar iedereen die de tips ook goed kan gebruiken! Ga jij voortaan ook als alcoflexer door het leven? 

 

Wat kun je de volgende keer verwachten; onze gast Inma @eigenwijns en ik gaan los over de meest bijzondere wijnplekken in Andalusia!  

 

Ciao, Leonie

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*

1 reactie

PWA

15 juli 2023

Wat bofte ik deze avond om de heerlijke pinot noir van Julien Schaal te mogen proeven.. een wijn waar ik me, zonder dat ik het wist, echt op verheugde! Dubbel en dwars nagenieten dus 😘

Leonie

Mooie bonus tip PWA; Laat een vriend(in) een wijn uitkiezen waar jij je op kan verheugen én waar je van nageniet! Ciao, Leonie