Geschreven door: Leonie van der Voet
28 maart 2024

Wat is AyurVino en hoe pas ik dit toe?

Wanneer wijn drinken en je lekker voelen wél samengaan

Terug naar het blogoverzicht.
Wat is AyurVino en hoe pas ik dit toe?

Steeds meer wijnliefhebbers zijn zich bewust van hun drinkgedrag, al dan niet vrijwillig omdat alcoholvrije dranken je om je oren vliegen. Helemaal niks mis met afwisseling, maar in deze blog vertel ik jou uit eigen ervaring op welke momenten wijn drinken helemaal geen 'dilemma' hoeft te zijn, maar juist energie geeft. De afgelopen jaren heb ik elementen uit diverse gezondheidstheorieën toegepast in mijn leven; een aantal hiervan komen uit de Ayurveda. Daarom noem ik de leefstijltips in combinatie met wijn die ik je voortaan geef op Cork and Clever AyurVino. Wat ik hiermee bedoel, vertel ik je hieronder; kom maar op met het voorjaar!   

Leefstijl & wijn

Ben je eigenlijk al bekend met de term Ayurveda? Het doel van Ayurveda is om lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen. Hoe doe je dit zoal? Voeding en gewoontes in je leven integreren spelen hierin een belangrijke rol; denk bijvoorbeeld aan een glas lauwwarm water om de dag mee te starten, zodat je spijsvertering op gang wordt gebracht of de ontspanning die je dagelijks of wekelijks opzoekt door middel van een lesje yoga, een meditatie en een wandeling in de buitenlucht.

 

Betekent dit dat je je flessen wijn leeg kunt gooien in de gootsteen? Wat mij betreft zeker niet, want er zijn genoeg momenten waarop je van een mooi glas wijn kunt genieten!   

AyurVino
AyurVino

Wijn drinken die met liefde en aandacht gemaakt is

Wat weet je over de wijn die je gaat drinken?
Het is maar al te leuk om de wijnboer op te zoeken! Ja, natuurlijk in het echt maar ik bedoel ook via de wijnhandel of website waar je je wijn besteld. Is de wijn met aandacht gemaakt in de wijngaard en wijnkelder? Wat is er met de wijn gedaan die jij tot je neemt en waarom? Voor mij een vanzelfsprekend 'onderzoekje', want met dat gevoel ga ik de wijn drinken.

 

Waar let ik bijvoorbeeld op bij het kopen van een wijn?
Natuurlijk uit welk gebied de wijn komt en welke druiven er gebruikt zijn, maar zeker ook welke visie de wijnboer heeft. Is de wijn in de wijngaard bespoten met gif? Mijn voorkeur heeft een zo puur* mogelijke wijn, want dit komt de smaak, de gezondheid en de bodem ten goede. Dat betekent niet dat de wijn altijd lekker smaakt, want dit blijft persoonlijk.    
 

 

* Met een zo puur mogelijke wijn bedoel ik bijv. een low-intervention/ natuurwijn met een biologische of biodynamische basis. 

Wijn drinken met een goed gevoel? Ja, het kan!

Er is veel verwarring in wijnland over hoe een wijn tot stand komt en wat er allemaal ingestopt wordt. Daarom help ik jou op weg met het zoeken naar deze positieve wijn.

 

Je leest erover in de e-wijngids, zodat jij daarna precies weet wat je belangrijk vindt en waar je op kunt letten bij het drinken van je wijn! 

 

Wijn drinken in een positieve stemming

Drink jij wel eens een glas wijn omdat je je verdrietig, boos of teleurgesteld voelt over iets of iemand?
Het lijkt een inkoppertje, maar toch komt het regelmatig voor dat de fles wijn juist opengaat op dit soort momenten. Een beetje verdrinken van gevoelens of als beloning. Uit gewoonte drinken zonder échte aandacht voor de wijn is er nog zo ééntje. (Ja, ook ik herken me hier een aantal jaren geleden in!) 

 

Mijn tip is écht om juist een fles wijn te openen wanneer je je goed voelt, want alcohol versterkt jouw gevoel. Wanneer je je positief verheugt op dat glas wijn (en je dus zeker niet schuldig voelt), versterkt dat dus ook je positieve gevoel. Kom maar door met dat goede humeur!!

Met een goed humeur wijn drinken!
Met een goed humeur wijn drinken!

Wijn drinken in goed gezelschap

Het leukste gedeelte is wat mij betreft een glas wijn drinken in goed gezelschap. Samen een wijn ontdekken met vrienden en familie is immers het leukste wat er is. Een glas wijn delen levert veelal hele mooie momenten en gesprekken op. We onthouden geen dagen, we onthouden momenten.

 

De setting waarin je een wijn drinkt speelt ook een rol. Wanneer jij je veilig voelt in het gezelschap én het drinkt op een fijne plek, komt de wijn heel anders binnen. Misschien is dit meteen wel de reden waarom een wijn tijdens je vakantie toch een beetje anders smaakt dan thuis. 

 

 

Zo zie je maar dat het drinken van wijn echt niet zo rood-wit hoeft te zijn. Hoe je je voelt na een borrel of feestje, schijnt heel erg samen te hangen met jouw spijsvertering.  Wil je hier meer over weten? In de laatste podcast van De Ayurveda Podcast #96 'Praktische tips voor borrelen, uiteten en feestjes' vertellen Marleen & Cielke jou er alles over. 

We sluiten af met een AyurVino tip van mij; een tongschraper aanschaffen en gebruiken is helemaal niet zo'n slecht idee na een glas stevige rode wijn die jouw tong kleurt!? Afvalstoffen opgeruimd staat netjes. ;-)

 

Ciao, Leonie

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*