Geschreven door: Leonie van der Voet
2 februari 2024

3 x wijnhuizen in de Kaap waar(van) je wijn wilt proeven!

Favoriete wijnhuizen met een bijzonder natuurlijke visie

Terug naar het blogoverzicht.
3 x wijnhuizen in de Kaap waar(van) je wijn wilt proeven!

De komende maanden staan in het teken van de wijnoogst rondom Kaapstad! De druivenplukkers in beroemde wijngebieden als Stellenbosch, Paarl en Swartland zijn bijna klaar voor deze fikse jaarlijkse klus. Ben jij één van de mazzelaars om dit kleurrijke gebied binnenkort te bezoeken in de Kaapse zomer? Ik tip jou mijn 3 favoriete wijnhuizen (inclusief bonus tip!) net buiten de 'Moederstad' om een wijnproeverij te beleven. Verwacht geen grote commerciële wijnhuizen; wel wijnhuizen met een bijzondere visie en natuurlijke werkwijze. Dit proef je! Een lunch reserveren bij één van de puurste restaurants van de Kaap is wel een must.  

 

1. Avondale Wines | Paarl

De wijngaard van Avondale voelt heel natuurlijk. Dat komt door de holistische biodynamische visie rondom het maken van wijnen van eigenaar Johnathan en wijnmaker Corné. Verwacht geen netjes gemaaide paden tussen de wijnranken; wel weelderig onkruid en grassen. Zo kan de natuur beter zijn gang gaan en zorgen dat er bepaalde dierensoorten, waaronder lieveheersbeestjes, aangetrokken of afgestoten worden van de wijngaard. Deze eco-balans bespaart spuiten met gif! 

 

Soil is life
 

De puurheid van de wijngaard proef je terug in de smaken van de wijnen. Een mooi gerijpte Cap Classique (Champagne van Zuid Afrika) glijdt door mijn keel. We hebben een mooie plek gekregen op de patio van de wijngaard met uitzicht op de weelderige tuin. We hebben de mazzel om hier zowel een proeverij te beleven als aan te schuiven voor de lunch bij restaurant FABER

 

Als souvenir van dit heerlijke bezoek ligt er een rode Bordeaux blend 'La Luna' te rijpen in mijn wijnkast; deze wijn, gemaakt met de energie van de maan, schijnt nog mooier te worden richting 2030! En hopelijk lukt het voor die tijd om nog een keertje terug te komen voor een uitgebreide wandeling of fietstour. Wil je een korte stop maken om je wijn direct bij de boer te kopen? Heb vooral niet teveel haast, want De OCHRA Deli ligt vol slow-wijnen en andere heerlijkheden! 

 

Avondale Wines Lustigan Road, Klein Drakenstein

Farm-to-fork restaurant; FABER

Wil je thuis wijnen van Avondale proeven? Spiek dan even hier!

@avondalewinesa

Het terras van Avondale
Blij met aanwinst La Luna | Avondale

2. Beauconstantia | Constantia Wine Valley

Vanuit één van de hoogstgelegen wijnhuizen in deze wijnvallei heb je het mooiste uitzicht over de wijngaarden van de Constantia Valley en in de verte de zee! What's in a name... 
 

Feminine fruit touch

Proef de smaakvolle biologische wijnen van de vrouwelijke wijnmaker Megan van der Merwe op het moderne terras of kruip in de Kaapse winter (onze zomer) heerlijk bij de openhaard in de geheel glazen proefruimte. Hierdoor heb je het gevoel dat je midden in de wijngaard zit. Reserveren is een must, want zowel lokalen als wijnfanaten weten dit plekje ondertussen te vinden... 

 

Wijntip; Pas de Nom Creative Badge (vraag zéker naar het verhaal achter deze witte wijn!)

In Nederland (voor)proeven? Spiek bij African Wines!

 

Beauconstantia 1043 Constantia Main Road 

Restaurant; Chefs Warehouse

@beauconstantia

De steilste hellingen van de Kaap | Beauconstantia uitzicht
Wijntip | Pas de Nom Creative Badge

3. Paul Clüver Family Wines | Elgin

Mijn 3e tip voor jou ligt voor velen nog in een nieuw wijngebied om te ontdekken! Ik heb het over Elgin. Een wijngebied waar je druiven als Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir en Riesling tegenkomt. Wijnkenners hebben het door de hoogte en de koele bries van de zee over 'cool climate' Elgin

Voordat je plaatsneemt op de veranda van het klassiek oud-Hollandsch wijnhuis van Paul Clüver, is het avontuur onderweg al begonnen! De pas waar je overheen moet om hier te komen, is indrukwekkend hoog. Deze hoogte zorgt precies voor de mooie kwaliteit van deze wijnen. De visie van dit wijnhuis is duidelijk; "The more natural your environment, the truer the wine to its place of origin."

Echt een aanrader om hier de lunch mee te pakken, want de lokale smaken passen heerlijk bij elkaar! Veel komt verser dan vers uit de verderop gelegen tuin. Je hebt zowel een vlees, vis als vegetarische optie. 

 

Leuk weetje; de wijnmaker van KLM, Julien Schaal, maakt in de wijnkelder van Paul zijn biologische wijnen! Will be continued...

 

Paul Clüver Family Wines

N2, Kromco Turn off, De Rust Estate, Grabouw, 7160

In Nederland hier verkrijgbaar!

@paulcluverwines

De veranda bij Paul Clüver
Laat de verse lunch smaken!

BONUStip Waterkloof Wines | Stellenbosch

Iets groter van formaat maar zéker niet minder wat betreft werkwijze en visie is het wijnhuis Waterkloof. Het wijngebied mag dan misschien wel bij Stellenbosch horen, het ligt schitterend aan de rand van de heuvels met uitzicht over False Bay.

 

Waterkloof staat bekend om dit fenomenale uitzicht over het plaatsje Strand en de uitgestrekte baai. De vegetatie is uniek; de helling staat soms vol met protea bloemen! De wijnboer ziet de wijnbouw als een cyclus; alles is met elkaar verbonden en het wijnhuis is zelfvoorzienend. De meeste wijnen zijn gemaakt via de visie van biodynamische wijnbouw. Wil je meer te weten komen over dit wijnhuis? Lees hierover in mijn uitgebreide wijnsafari met proeverij! 

 

Waterkloof Wines Sir Lowry’s Pass Road, Somerset West 7130

Restaurant; Chorus (vooral een aanrader voor lunch)

Ben jij een thuisblijver? Spiek hier voor de wijn!

@waterkloofwines

 

Het uitzicht vanaf Waterkloof over False Bay
Waterkloof Circle of life serie

Gesondheid!

Ben jij één van de gelukkigen om deze kant op te reizen? Als je je bedenkt dat er al 365 jaar wijn gemaakt wordt in de Kaap.. Mocht je over wijngebieden rondom de Kaap, graag meer tips & tricks ontvangen; plaats je berichtje onder deze blogpost en ik stuur je een persoonlijk berichtje.

 

Heb jij zelf al van de 'Steen' en de braai mogen smullen in het fantastische Zuid Afrika? Laat ons dan zéker weten waar we langs moeten gaan een volgende keer. Ik kan in elk geval niet wachten om weer het bijzondere licht in de Kaap te aanschouwen, de geuren en de vino op te snuiven!

"Gesondheid, op een mooie oogst van 2024!" 
Ciao, Leonie

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*