Mythes over natuurwijn
Feiten en fabels over natuurwijn
Terug naar het blogoverzicht.Hoe komt het dat sommigen natuurwijn links laten liggen onder het motto "natuurwijn is niks voor mij", terwijl deze 'vin naturel' op andere plekken niet aan te slepen is? Er zit een groot verschil in waar wijnliefhebbers voor openstaan. Er wordt veel beweerd over natuurwijn. Is dit terecht? In deze blogpost neem ik je mee in een aantal mythes die over natuurwijn bestaan en geef ik je de antwoorden. Wat denk jij over de volgende 6 mythes; zijn ze een FEIT of een FABEL?
Plaats een reactie
1 reactie
Jos Papen
18 mei 2024
Hoi Leonie, een beknopt maar leuk stukje over natuurwijn en hoewel ik in het zuiden van het land woon, Breda, en zelfs de pensioengerechtigde leeftijd al heb bereikt,(dus geen jonge yup) ben ik al een jaar 20 bekend met dit fenomeen. Meerder keren per jaar rijd ik naar Duitsland of Frankrijk om bij de juiste boeren eens te proeven en in te kopen en zo was ik het laatste lange weekend van april nog in Chinon en omgeving. Vier afspraken gemaakt bij vier bioboeren en elke keer buitengewoon vriendelijk en lang te woord gestaan met een gul schenkbeleid. De kasten thuis zijn bevolkt met wijn van louter bio, biodynamische en natuurlijke oorsprong. Veelal spitst de discussie omtrent deze wijnen zich vaak en alleen toe op het al dan niet gebruik van minder of geen toegevoegd zwavel terwijl der tal van factoren zijn die eveneens van belang zijn. Het uitgebreide werk in de wijngaard en in de kelder, welke technieken worden toegepast en zo kun je nog ff verder. Hele, vaak lezenswaardige boeken zijn derover geschreven. Eentje daarvan is het boek van Isabel Legeron "Naturel Wine", je zult het wel kennen vermoed ik. Daarin haalt ze een Engels onderzoek aan waarin wordt aangetoond dat de lever de alcohol in wijnen met beduidend minder of zelfs geen toegevoegd zwavel eerder herkent dan bij (zwaar) gezwavelde wijnen. En hoewel de lever bij forse inname de strijd op den duur opgeeft wordt er door diezelfde lever toch wat meer alcohol afgevoerd dan bij conventionele wijnen. Aldus Isabel. Bij wijnavonden bij mij thuis komt ook vaak de opmerking dat de kater "the day after" een stuk minder is dan op proefavonden bij vrienden die conventioneel schenken. Niet alleen omdat het alcoholpercentage gemiddeld wat lager is maar wellicht ook door het herkennen van de alcohol door de lever. Ook wordt vaak opgemerkt dat het smaakpallet gevarieerder is, niet alles wordt door iedereen even lekker gevonden maar de grote verschillen tussen de wijnen worden wel gewaardeerd. In een conventionele wijnproefclub heb ik eens een Sancerre van Riffault ingezet en deze werd bij de geur alleen al afgefakkeld als niet terroir typisch. Sauvignon Blanc uit de appelatie Sancerre. Persoonlijk vond het ik het een prachtige wijn, mag dat graag drinken. Dat was al rap een jaar of 13 gelee en de deelnemers van deze proefclub zijn wel wat van mening veranderd, vooral ook omdat de natuurwijn beter maar ook commercieel aantrekkelijker is geworden, der zijn nogal wat deelnemers die hun geld verdienen met of door wijn. Maar het blijft hier in het zuiden toch nog wat behelpen...
Groeten uit Breda,
Jos Papen.