Geschreven door: Leonie van der Voet
18 mei 2024

Mythes over natuurwijn

Feiten en fabels over natuurwijn

Terug naar het blogoverzicht.
Mythes over natuurwijn

Hoe komt het dat sommigen natuurwijn links laten liggen onder het motto "natuurwijn is niks voor mij", terwijl deze 'vin naturel' op andere plekken niet aan te slepen is? Er zit een groot verschil in waar wijnliefhebbers voor openstaan. Er wordt veel beweerd over natuurwijn. Is dit terecht? In deze blogpost neem ik je mee in een aantal mythes die over natuurwijn bestaan en geef ik je de antwoorden. Wat denk jij over de volgende 6 mythes; zijn ze een FEIT of een FABEL? 

#1 Natuurwijn is voor hipsters & hippies

Terwijl in Amsterdam de restaurants en café's die natuurwijn schenken als paddenstoelen uit de grond schieten, is het in het zuiden des lands nog een iets onbekender fenomeen. Tot je de grens overgaat richting Antwerpen en Gent, want die Belgen weten er wel raad mee! Zijn het inderdaad alleen de stedelijke hipsters die natuurwijn drinken? 

Natuurwijn wordt niet alleen meer gedronken om zich af te zetten tegen de industriële wijnen, maar ook omdat de kwaliteit omhoog gaat. Gelukkig weet natuurwijn een steeds breder publiek te trekken dan enkel de hipsters en hippies. Het is geen trend, maar een blijvertje. Is natuurwijn (relatief) nieuw voor jou? Ontdek dat er tal van geuren & smaken zijn! 

#1 FABEL

Hippiewijn?
Hippiewijn?

#2 Natuurwijn is een biologische wijn

Was het maar zo'n feest! Dit is geen vereiste (wet) bij natuurwijnen. Toch streven de meeste natuurwijnboeren wel naar een wijn met een biologische basis. Dit past namelijk in de visie van 'zo min mogelijk de natuur verstoren'. Een beetje verwarrend is het wel!?

 

Wil je zeker weten dat jouw natuurwijn een biologische, dus ook biodynamische, basis heeft? Vraag het na bij je wijnhandel of doe een klein onderzoekje (online) naar de wijnboer! 

 

#2 FABEL

#3 Een natuurwijn heeft bijzondere geuren en smaken

Kattenpis, rotte eieren en aroma's van lijm? Een écht goed gemaakte natuurwijn hoeft helemaal geen vieze geuren en smaken te hebben. Dat een natuurwijn anders ruikt of smaakt dan een industriële wijn heeft te maken met het niet of een beetje toevoegen van sulfiet. De wijn is zo natuurlijk mogelijk gemaakt, zonder toevoegingen. Is er niet brandschoon gewerkt in de wijnkelder, kunnen vieze geuren en smaken zich gemakkelijker ontwikkelen. 

 

Ook is het naar mijn mening een kwestie van openstaan voor nieuwe geuren en smaken; een natuurwijn ruikt of smaakt nou eenmaal anders. De wijn leeft! Dat maakt het wat mij betreft juist leuk, want altijd dezelfde voorspelbare wijn is behoorlijk saai, toch!?    

 

#3 FEIT

#4 Natuurwijn is altijd troebel

Misschien even wennen wanneer je een heldere wijn gewend bent! Waarom is een natuurwijn eigenlijk vaker troebel dan een industriële wijn?

 

Een natuurwijn wordt veelal niet gefilterd om zo alle smaken (de gisten) te behouden. Dit wil niet zeggen dat er geen heldere natuurwijnen bestaan, want er is nog bijna geen regelgeving rondom natuurwijnen en elke wijnmaker heeft zo zijn eigen visie. Een lekker eigenzinnige wereld dus! 

 

#4 FABEL

 

Helderheid over troebele wijn
Helderheid over troebele wijn

#4 Natuurwijn bederft sneller

Klopt! Natuurwijnen zijn per definitie niet de beste bewaarwijnen. Toch zijn er wel degelijk natuurwijnen die je nog een tijdje kunt laten liggen. Dit geldt voornamelijk voor de exemplaren die tannine en een beetje toegevoegd sulfiet bevatten als conserveermiddel.

 

Er is extra zorg nodig voor het bewaren van een natuurwijn; een koele en zo donker mogelijke plek is essentieel. Maar dit geldt overigens voor alle bewaarwijnen. De koelkast volstaat wanneer je nog aan het sparen bent voor een wijnkoelkast. 
 
Een natuurwijn ontwikkelt zich sneller in de fles na openen; de wijn kan een dag later heel anders ruiken of smaken. Een kwestie van persoonlijke smaak; laat jij je verrassen door deze nieuwe geuren & smaken? 

 

#4 FEIT

#6 Van natuurwijn krijg je geen kater

Jammer. Ook in natuurwijn zit alcohol, dus met een flinke hoeveelheid zal de hoofdpijn de volgende dag aanwezig zijn. Wel is het zo dat een natuurwijn veelal een lager % alcohol bevat; het karakter van veel natuurwijnen is tevens een stuk frisser (lichter). 

 

Een bijkomend voordeel; een natuurwijn bevat weinig of geen toevoegingen. Misschien ben jij gevoelig voor deze toevoegingen. Dat scheelt dus wel degelijk een wolk in je hoofd! 

 

#6 FABEL

Fris en fruitig?
Fris en fruitig?

Opvallend eigenlijk hoeveel vooroordelen we als mensen hebben over dingen & mensen. Blij dat we natuurwijn hebben opgehelderd! 

 

Ciao, Leonie

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*

1 reactie

Jos Papen

18 mei 2024

Hoi Leonie, een beknopt maar leuk stukje over natuurwijn en hoewel ik in het zuiden van het land woon, Breda, en zelfs de pensioengerechtigde leeftijd al heb bereikt,(dus geen jonge yup) ben ik al een jaar 20 bekend met dit fenomeen. Meerder keren per jaar rijd ik naar Duitsland of Frankrijk om bij de juiste boeren eens te proeven en in te kopen en zo was ik het laatste lange weekend van april nog in Chinon en omgeving. Vier afspraken gemaakt bij vier bioboeren en elke keer buitengewoon vriendelijk en lang te woord gestaan met een gul schenkbeleid. De kasten thuis zijn bevolkt met wijn van louter bio, biodynamische en natuurlijke oorsprong. Veelal spitst de discussie omtrent deze wijnen zich vaak en alleen toe op het al dan niet gebruik van minder of geen toegevoegd zwavel terwijl der tal van factoren zijn die eveneens van belang zijn. Het uitgebreide werk in de wijngaard en in de kelder, welke technieken worden toegepast en zo kun je nog ff verder. Hele, vaak lezenswaardige boeken zijn derover geschreven. Eentje daarvan is het boek van Isabel Legeron "Naturel Wine", je zult het wel kennen vermoed ik. Daarin haalt ze een Engels onderzoek aan waarin wordt aangetoond dat de lever de alcohol in wijnen met beduidend minder of zelfs geen toegevoegd zwavel eerder herkent dan bij (zwaar) gezwavelde wijnen. En hoewel de lever bij forse inname de strijd op den duur opgeeft wordt er door diezelfde lever toch wat meer alcohol afgevoerd dan bij conventionele wijnen. Aldus Isabel. Bij wijnavonden bij mij thuis komt ook vaak de opmerking dat de kater "the day after" een stuk minder is dan op proefavonden bij vrienden die conventioneel schenken. Niet alleen omdat het alcoholpercentage gemiddeld wat lager is maar wellicht ook door het herkennen van de alcohol door de lever. Ook wordt vaak opgemerkt dat het smaakpallet gevarieerder is, niet alles wordt door iedereen even lekker gevonden maar de grote verschillen tussen de wijnen worden wel gewaardeerd. In een conventionele wijnproefclub heb ik eens een Sancerre van Riffault ingezet en deze werd bij de geur alleen al afgefakkeld als niet terroir typisch. Sauvignon Blanc uit de appelatie Sancerre. Persoonlijk vond het ik het een prachtige wijn, mag dat graag drinken. Dat was al rap een jaar of 13 gelee en de deelnemers van deze proefclub zijn wel wat van mening veranderd, vooral ook omdat de natuurwijn beter maar ook commercieel aantrekkelijker is geworden, der zijn nogal wat deelnemers die hun geld verdienen met of door wijn. Maar het blijft hier in het zuiden toch nog wat behelpen...

Groeten uit Breda,

Jos Papen.