Geschreven door: Leonie van der Voet
30 september 2021

Wijnweek in het vat | April 2022

Domaine Lachat Beaujolais

Terug naar het blogoverzicht.
Wijnweek in het vat | April 2022

Er zit een wijnweek in het vat voor wijnliefhebbers die zowel zin hebben in een vakantie als een wijnfeestje in de Beaujolais. Vier begin april het bourgondische leven in een wijnboerderij met eigen gemaakte biologische wijnen en wijnen uit de beroemde omgeving! Laat de wijnweek bij Domaine Lachat nou precies vallen rondom een groot evenement waar je honderden wijnen kunt proeven van meer dan 200 wijnboeren. Puur toeval? 

Wat valt er allemaal te beleven rondom de wijnboerderij van Nederlandse wijnboeren Anne en Thijs? Ik neem je mee naar de smakelijke wijnweek van afgelopen juni om je een smakelijke indruk te geven…

Het is begin april de 3e georganiseerde WijnWeek voor Anne en Thijs, om wijnliefhebbers zoals jij kennis te laten maken met de eigen omringende wijngaarden en een aantal wijngaarden in de nabijgelegen Crus. Er bestaan nogal wat vooroordelen over de wijn en dit gebied. Wil je zelf ervaren of ze waar zijn? 

Wijnboerderij

Na wat slingerweggetjes over het platteland, arriveren we bij het wijndomein Domaine Lachat in Régnié; een gemeente van de Beaujolais. Je kunt de prachtig omgebouwde boerderij niet missen door een enorme plataan boom en de bekende schommel, die je terugvindt op het wijnetiket van de fles Gamay Régnié. Bojo Mojo is aan, welkom in de Beaujolais! Hier mogen we de komende dagen onze tijd doorbrengen tijdens de georganiseerde WijnWeek.

Wijnboerderij Domaine Lachat in Régnié
Wijnboerderij Domaine Lachat in Régnié

De eerstvolgende Wijnweek waarbij je nog kunt aansluiten vindt plaats van 1 tot en met 5 april 2022.  En weet je wat? Jij blijft lekker een nachtje langer! Geef bij je boeking aan dat je deze Wijnweek gevonden hebt via Cork and Clever en krijg 1 nacht EXTRA. Deze gratis overnachting is zowel voor als aan de wijnweek te boeken. Oui, tell me more! 

Ik ga-may

Wijn is deze week letterlijk de rode draad (98% Gamay / 2% Chardonnay) in een ontspannen setting waarbij je verblijft in een eigen appartement van alle gemakken voorzien. Hier kun je in de ochtend heerlijk de gordijnen open slaan met zicht op de omringende wijngaarden. Waar je je ook even heerlijk terug kunt trekken.

 

Compleet in stijl en als een geheugensteuntje, dragen we de 10 Crus op ons Cork and Clever t-shirt [ voor de Bojo fan, stuur me een DM voor een exemplaar! ] De geur in de ‘cave’ verklapt de aanwezigheid van rijpende flessen wijn. Op deze plek proosten we op een mooie week samen met de andere wijn liefhebbende gasten!

Wijngaard Domaine Chapel in stijl met onze Beaujolais t-shirts
Anne en Thijs in eigen wijngaard aan de slag

Wijn|dag 1

We openen 's ochtends de gordijnen en kijken uit over de wijngaarden. Met dit verre uitzicht lijkt het wel alsof elke vierkante meter van onze aarde bedekt met is met wijnstokken. Wishful thinking?

 

Een klassiek Frans ontbijtje staat ons op te wachten. Een goede basis voordat we een wandeling gaan maken. Elke dag staat er wel iets verrassends of zelfgemaakt door Anne op de ontbijttafel. Heerlijk lui opstaan dus.

 

We hobbelen samen door de eigen wijngaarden en luisteren naar alle mooie verhalen en ervaringen van Anne als beginnend wijnboerin. Gamay is uiteraard goed vertegenwoordigd en voor de liefhebber van Chardonnay kan ik je vertellen dat deze in 2021 voor het eerst geoogst is.  

 

Als je denkt dat Anne en Thijs alleen hun eigen wijn schenken, heb je het mis. We maken meteen kennis met verschillende gebieden en stijlen. Eén ding hebben de wijnen gemeen; de druiven zijn onbespoten. Er zijn geen pesticiden en chemicaliën aan te pas gekomen in de wijngaard. Puur genieten!

 

Als Thijs vervolgens aan komt lopen met een heerlijk gegrilde ‘poulet’ van de bbq, weten we zeker dat het slow cooking hier de manier van leven is. 

Verse biologische lunch van de boerderij
Verse biologische lunch van de boerderij

Wijnleven

De bloemen en kruiden die je ziet groeien rondom de wijnstokken dragen bij aan de biodiversiteit van de wijngaard. Het is mooi om met eigen ogen te zien en te horen hoe de natuur zelf herstellend is en zorgt voor een eigen ecosysteem. De grootste uitdaging? Meeldauw. Zeker in zo'n vochtig en slecht te voorspellen jaar als 2021. 

 

Als we de geheimen in de wijnschuur tussen de vezel tanks hebben mogen aanschouwen, is het alweer tijd om aan te vallen. Een lunch aan het privé zwembad met een zelfgemaakte quiche van biologische groenten uit eigen moestuin, begeleid door een fruitig glas gamay. Smullen! We kletsen nog even na over werkzaamheden en tradities rondom het wijn maken. Het is niet zomaar een hobby. Wijn maken is je leven!

cliché

De middag vullen we met een proeverij bij Chateau Thivin in Brouilly, een nabij gelegen CRU. In iedere wijnweek worden er weer nieuwe wijnboeren bezocht. 

Mocht je net zoals ik eerst het vooroordeel hebben dat een Beaujolais áltijd jong gedronken moet worden, heb ik dit tijdens de proeverij anders ervaren. Beaujolais wijnen met bewaarpotentieel bestaan! Via Mont de Brouilly rijden we slingerend omhoog naar het kerkje, Notre-Dame aux Raisins, waar wijnboeren samen komen om een gebedje te schieten voor een mooie oogst. Gam-aymen.  

Wijn|dag 2

We starten de dag vandaag met een ontbijtje in de zon. Op deze dag heb ik me enorm verheugd. Een picknick met proeverij in de wijngaard van de Amerikaanse Sommelier Michelle Smith Chapel van Domaine Chapel

Deze onbespoten wijnen zijn een combinatie van een avontuurlijke New Yorkse met een bourgondische Fransman? Er staat voor elk wat wils op tafel, nadat we een hele off road tocht hebben afgelegd om op deze unieke plek met te komen.  

Michele en Anne tijdens de CRU proeverij
Michele en Anne tijdens de CRU proeverij

We proeven hier maar liefst alle 10 de CRUS uit de Beaujolais! Het zijn stuk voor stuk wijnen uit de beste gebieden in de Beaujolais*. Ik hoop hierin duidelijke verschillen te ruiken en te proeven door de verscheidenheid in bodem, de hoogte van de wijngaard, de keldertechnieken en natuurlijk liefde. Grappig, we hebben ook allemaal een andere favoriet na deze proeverij! Het uitzicht richting het dal vanuit deze wijngaard in Fleurie is subliem… 

Apéro

Einde van de middag is het in Frankrijk een goede gewoonte om te proosten tijdens de apéro. Dit doen we dan ook in het zonnetje rondom de boerderij. De avond sluiten we af bij het favoriete restaurant van Anne en Thijs (ik verklap lekker niet welke) en hier bestellen we een beroemde fles uit Morgon, namelijk van Domaine Lapierre. De rode draad ben ik ondertussen wel kwijt. ;-)   

Proosten met een favoriete CRU
Proosten met een favoriete CRU

Wijn|dag 3

Alhoewel wij na het ontbijtje in de cave alweer richting Nederland vertrekken, zullen de anderen wijnliefhebbers nog even blijven. Er staat een nieuwe dag vol verrassingen en ontspanning te wachten.. 

 

Met een persoonlijk beschreven fles ‘Rookie’, gevuld met Gamay, verlaten wij het platteland en zoeven de Route du Soleil op om na een uurtje of zeven thuis te komen met veel nieuwe ervaringen. Heerlijk om te verbinden met zulke fijne mensen én wijnen. 

Direct uit het vat

“Dit wil ik ook ervaren en pik meteen het evenement Bien Boire en Beaujolais mee!”

 

Jij kunt een plekje bemachtigen in de wijnboerderij van Anne en Thijs. In de week van 1 tot en met 5 april 2022 kun je aansluiten bij deze 3e unieke bourgondische Wijnweek. Reserveer hier een plekje en logeer in één van de heerlijk authentieke maar luxe appartementen van Anne en Thijs. (er zijn nog een paar plekjes vrij).

 

En weet je wat? Jij blijft lekker een dagje langer! Geef bij je boeking aan dat je deze wijnweek gevonden hebt via Cork and Clever en krijg 1 nachtje EXTRA. Deze gratis nacht kun je zowel voor als tegen de wijnweek aan boeken. De rien.  

 

‘Living the good life’ is slechts een understatement.

 

Ciao, Leonie

 

* Testje; herken jij al een aantal CRUS?
 Chénas | Cote de Brouilly | Saint Amour | Chiroubles | Régnié | Juliénas | Moulin-a-vent | Fleurie | Morgon | Brouilly 

Clever info

Domaine Lachat

WijnWeek; 1 t/m 5 april 2022

Anne en Thijs

Régnié-Durette 
domainelachat@gmail.com

 

Ik heb een kort filmpje voor je gemaakt om je alvast even mee te nemen in dit wijnavontuur!

 

Bien Boire en Beaujolais bezoeken tijdens de WijnWeek 
Bien Boire en Beaujolais staat in het teken van honderden wijnen proeven van meer dan 200 wijnboeren rondom de schitterende kastelen van Le Château des Ravatys, Le Château de Poncié, le Château de Pizay et le Château de Corcelles. Slurp lekker mee met 'la Beaujoloise' (natuurwijnen), 'la Biojolaise' (biologische wijnen), 'la Beaujol'Art' (artisinale wijnen), 'la Beauj'All Wines en 'Les Gamays Chics'.


Wil je alvast een glas Gamay van Domaine Lachat 2020 in Nederland voorproeven? 
Dan kun je hier terecht zolang de beperkte voorraad nog niet opgedronken is door andere liefhebbers! Pieksman | Amsterdam, Chenin Chenin | Amsterdam, Vino Vero | Den Haag 

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*