Geschreven door: Leonie van der Voet
1 juli 2021

5 clichés ervaren in de Beaujolais

Wijnweek Beaujolais

Terug naar het blogoverzicht.
5 clichés ervaren in de Beaujolais

Iedereen heeft wel eens een vooroordeel over iets of iemand. Ja, hier ook guilty! Soms kunnen clichés ook zo heerlijk zijn. Zeker als het wijn betreft! Zo reisde ik eind juni af naar het wijngebied onder de Bourgogne, de Beaujolais. Nu kan ik meteen inhaken op het cliché dat de Beaujolais het kleinere en goedkopere broertje zou zijn van de Bourgogne. Mmmh. Wat vind jij hiervan? Ik zet 5 clichés over de Beaujolais voor je op een rijtje waar ik tegenaan ben gelopen tijdens een wijnreis door dit gebied. Hier mocht ik als een godin in Frankrijk aansluiten bij de Wijn|Week, georganiseerd door Anne en Thijs van @lekkerbourgondisch en Domaine Lachat. BOJO MOJO ON! 

"Gamay smaakt naar snoepjes, ranja en kauwgum tegelijk!"

 

Met dit cliché in je achterhoofd word je alleen al misselijk bij de gedachte. Ik kan en mag je geruststellen, op elke fles past een kurk. Alhoewel, toen tijdens het proeven van de 10 CRUS, de 'Hey Joe' uit de CRU Morgon open getrokken werd, gingen de zoete alarmbellen heel hard af. De CRUS zijn trouwens de verschillende gemeenten in de Beaujolais waar de wijn geografisch naar vernoemd mag worden. 

 

Ja, wijnen met aroma's van snoepjes, ranja en kauwgum bestaan. Dit komt mede door de maceration | semi | carbonique. Een methode om vooral veel fruit te onttrekken aan de druiven. 

 

De stijlen van een Beaujolais lopen gelukkig heel erg uiteen. Hoe dat komt? Dat lees je verderop!

"De jonge generatie wijnboer in de Beaujolais is van het hippe soort"! 

Je kent ze vast wel. Het hippe type met een gamay-zing snor en een glaasje natuurwijn in de hand uit een fles met zegelwax op de hals. Is de nieuwe hippe wijnboer hier in overvloed? 

 

Er is veel gaande in dit wijngebied! De Beaujolais is volop in beweging, daar hou ik van! Experimenteren en uit de comfortzone stappen is wat de jonge generatie hier dan ook steeds meer doet. Kijken hoe dingen anders kunnen en met een goede reden. Je moet wel lef hebben om een familietraditie te doorbreken. 

 

Een goed voorbeeld is dat de conventionele wijngaard | een andere goede benaming zou overigens industriële wijngaard kunnen zijn | door de jaren heen wordt omgezet naar een basis waar minder (Agriculture raisonée) of zelfs niet gespoten wordt met pesticiden en chemicaliën. Een biologische basis dus. Hoera voor jouw lichaam en de bodem!

Morgon Cru 'Hej Joe'
Favoriet tijdens de 10 CRUS proeverij

Smaak en gezondheid

Natuurwijnen | wijnen zonder toegevoegd sulfiet en met zo min mogelijk interventies | groeien hier ook als paddenstoelen uit de grond. Dat brengt me terug naar het cliché. Je treft hier zeker af en toe een hip figuur aan. Zolang de activiteiten in en rondom de wijngaard het resultaat in smaak, je gezondheid en die van de bodem bevorderen, juichen we dit toch heel hard toe?  

 

De zegelwax? Dat was niet meteen mijn beste vriend. Eerlijk.. de eerste keer open maken was een ramp, totdat ik erachter kwam dat de kurkentrekker gewoon door de wax heen kan. Bedankt voor je tip, Anne. 

Zegelwax voor de wijnflessen van Domaine Lachat
Zegelwax voor de wijnflessen van Domaine Lachat

"De 10 Beaujolais CRUS smaken hetzelfde, ze zijn alleen naar een andere gemeente vernoemd"!

Ken jij ze allemaal? De 10 CRUS van noord naar zuid | of spiek even op mijn speciaal ontworpen Organic BOJO t-shirt op de foto's | Saint Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-a-vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly, Côte de Brouilly.   

"Beaujolais drink je alleen als de Beaujolais Primeur is uitgekomen"!

De derde donderdag in november. Het begon als een schitterend initiatief om de Gamay druif rijkelijk te laten stromen. Een échte jonge fruitige wijn voor een feestje! Daarna werden er vaten Beaujolais de wereld in gestuurd. Meer in volume dan in kwaliteit. Dat imago is er nooit meer helemaal afgegaan. Gelukkig lieve wijnliefhebber, kun je heel het jaar door van kwalitatieve Beaujolais genieten!

 

 

Kun jij als wijnboer, wijnleverancier of wijnschenker (in de horeca) ook een flinke BOOST gebruiken? Laten we even kletsen om te kijken wat ik voor je kan betekenen in binnen- en buitenland. Ik, Leonie, promoot op Cork and Clever via verschillende kanalen onbespoten wijnen naar een hele gerichte doelgroep van bewuste wijnliefhebbers in Nederland en België. Stuur me hier vrijblijvend een 'message in a bottle'!

BOJO Primeur feestje

Waarom kiezen? Rond november worden er vele festiviteiten georganiseerd als de Beaujolais Primeur | Nouveau | is uitgekomen. Wat een toffe gelegenheid dus om die kant op te gaan en het wijngebied zelf te ervaren!
Tip; zet in de week van 18 november alvast BOJO in je agenda. Als je mazzel hebt, is er nog wel een plekje vrij in de wijnboerderij van Anne en Thijs in de CRU Régnié @domainelachat.   

 

 

10 CRUS Beaujolais proeverij met Michele en Anne | Fleurie, Domaine Chapel
10 CRUS Beaujolais proeverij met Michele en Anne | Fleurie, Domaine Chapel

Glouglou

"Beaujolais drink je jong"! 

Neem je je vooroordelelen terug? Of pas op het moment dat je ze zelf ervaren hebt? Als je het mij vraagt is wijn uit de Beaujolais een aardig verteerbare, gastronomische wijn! Namelijk breed inzetbaar met af en toe een prima bewaarwijn, waarbij je voor jezelf lekker kunt uitproberen welke CRU je favoriet is. Het wellicht laat afhangen van de gelegenheid en hoe je snor erbij hangt die dag. ;-) #beaujonomie

 

Tot slot staat hier een mooie jonge fles biologische Gamay onder de naam ROOKIE | een geweldige naam voor je 1e wijn | van Domaine Lachat op me te wachten. Deze is uitermate geschikt voor de apéro! Oordeel zelf, ik veroordeel je niet.   

 

Ciao, Leonie

 

Leonie in de wijngaard van Domaine Chapel | Fleurie
Leonie in de wijngaard van Domaine Chapel | Fleurie

Clever CRUS

Wil je alle 10 CRUS onthouden of ben je gewoon hartstikke fan? Stuur me een DM of laat een reactie achter onder dit bericht om het Organic Bojo t-shirt te bestellen (indien op voorraad). :-)
Trouwens, de favoriet in mijn hand is een wijn uit de CRU Moulin-à-Vent | Les Thorins | waarbij dochter Elisa Guerin het heft in eigen handen neemt door biologisch te gaan verbouwen. Wat een smaken!! "Silky, fresh, love the flint terroir" staat er in mijn proefnotitie.   

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*