Geschreven door: Leonie van der Voet
18 maart 2023

Vrouwelijke wijnmakers bij SAAM restaurant

Wijnen proeven van en in Zuid Afrika

Terug naar het blogoverzicht.
Vrouwelijke wijnmakers bij SAAM restaurant

Er klinken Afrikaanse woorden van de lokale radiozender door het restaurant, terwijl de wijnglazen gevuld worden. Een regenboog aan achtergronden kenmerkt het stralende personeel van SAAM restaurant te Amstelveen. Ze lijken zich thuis te voelen in het relatief nieuwe team met aan het roer topchef Margot Janse. Net zoals wij trouwens; voornamelijk vrouwen uit de wijnbusiness zoals bloggers, pers, inkopers en vertegenwoordigers. Uitgenodigd om hier voor een perslunch aanwezig te zijn door WOSA (Wines of South Africa) en Pitch PR. Allemaal staan we te popelen om alle smaken op te slurpen op deze #internationalwomensday. 

SAAMgebracht

We zijn vandaag SAAMgebracht op deze culinaire plek van SAAM restaurant aan de Amstel waar wijnen uit Zuid Afrika in de spotlight worden gezet! Begeleid door een 5-gangen lunch met wijnen van enkel vrouwelijke wijnmakers. Dit laatste gegeven is zeker geen vanzelfsprekendheid. De wijn speelt de hoofdrol; cook to the wine please!  

"The more you talk about differences, the more you highligt them. At SAAM restaurant we treat each other equally, I hope you feel it!" - Margot Janse  

Wijn zonder naam

Terwijl de wijnmaaksters in Zuid Afrika op dit moment met hun voeten in de druiven staan en dag en nacht zwoegen in wijngaard en wijnkelder, krijg ik een 'Pas de Nom' (zonder naam) ingeschonken in een uiterst mooi gevormd wijnglas. Wijnmaakster Megan van der Merwe van biologisch wijnhuis Beau Constantia vertelt in een video aan ons wat haar drijft en hoe de wijnen tot stand zijn gekomen.

 

De witte wijn uit de 'Creative Badge' brengt me terug naar de plek zelf. Toeval of niet, nog geen twee weken eerder zat ik in de tasting room van Beau Constantia in de Constantia Wine Valley (False Bay). Laat ik jou er mee naar toe nemen!  

Pas de Nom range | Beau Constantia
Uitzicht over Constantia Wine Valley

Oogst een glimlach

De witte druiven zijn al met de hand geplukt wanneer we langs de wijngaard van Beau Constantia lopen. De blauwe druiven rijpen nog even door want de harde regen van een paar dagen geleden moet goedgemaakt worden door de warmte van de zon. Een aantal dagen, of liever nog weken, volle zon zal de druiven in smaak goed doen. (voor de wijnkenner; de aromatische én fenolische rijpheid).  

 

Wat een fenomenaal uitzicht heb je hier vanaf boven in de Constantia Valley, ook wel de top van Constantia Nek! In de verte ligt de zee, waarmee de wind een koelte over de wijngaard laat waaien. Wist jij dat dit wijngebied, 15 km ten zuiden van Kaapstad, het oudste wijngebied van Zuid Afrika is? 

Tasting Room

Beau Constantia heeft een moderne uitstraling met respect voor de natuur. Je kunt hier in de zomermaanden (en soms zelfs in de wintermaanden) genieten van het terras met een wijds uitzicht over de wijngaarden van de Constantia Valley. De wijnstokken rondom je gaan tot een hoogte van 350 meter boven zeeniveau en staan op één van de steilste landbouwhellingen van de Kaap. 

 

We nemen plaats op het gezellige terras en kiezen voor een proeverij van twee witte en twee rode wijnen met een goedgevulde vegetarische borrelplank. De wijnrange zonder naam, 'Pas de Nom', geeft wel aan hoe bescheiden de vorige bedrijfsleider was.  

In de tasting room van Beau Constantia
De man zonder naam als icoon | Beau Constantia

Creatief overleven

De sommelier vertelt terwijl ze onze glazen vult; "Nog geen 3 jaar geleden stond de hele wijnbusiness stil in Zuid Afrika. Tijdens de lockdown was er tijdelijk een alcoholverbod en vertrok er zelfs geen schip gevuld met wijnen (en druivenmost) in de haven".

 

Wijnmakers zaten met hun druiven in het haar middenin en net na de oogsttijd van 2020. Deze moeilijke periode heeft tevens voor mooie initiatieven gezorgd; samen met boeren uit diverse wijngebieden maakt wijnmaakster Megan van der Merwe een nieuwe wijn om te overleven. Vanuit Beau Constantia worden de wijnflessen aangeleverd en gevuld met druiven uit diverse wijngebieden in de West-Kaap. Daar mogen wij nu van proeven! 

 

De diversiteit van gebieden en wijnmakers komt terug in de druiven, een blend van Chenin Blanc, Roussanne, Colombard, Clairette Blanche en Viognier. Een zeer unieke wijn waarin je doorzettingsvermogen en aanpassingsvermogen proeft. "Give it a good swap vertelt Megan lachend!" #savesawine 

Wijn brengt mensen SAAM

Weer even open ik mijn ogen en kijk ik aan de ene kant op de open keuken van SAAM restaurant en aan de andere kant naar wijnliefhebbers die geboeid luisteren naar diverse (jonge) vrouwelijke wijnmaaksters uit Zuid Afrika. Wat proeven we enorm gave verhalen in een heerlijk gezelschap. Bedankt voor deze baie smakelijke gelegenheid Thompson Siobhan, CEO van WOSA en het team van Pitch PR.

 

Welke wijnen met bijbehorende gerechten we geproefd hebben? Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje onder 'Clever tastings'. Laten we SAAM proosten!  

 

Ciao, Leonie

 

Ps. Het mooie gezelschap waarin ik me bevond aan tafel wil ik graag met je delen; Marita van African Wines, Titia Boxma van Key to Wine en Kazumi namens Dutch Wine Apprentice (op de foto bovenin). 

Clever Tastings SAAM Restaurant

Wijnhuis; Belle Rebelle Estate

Wijnmaakster; Mariëtte Stofberg Coetzee

'Mariëtte', Blanc de Blancs, 2015 

Gerecht; Sosatie van paddestoel + sardine

@belle_rebelle_estate

 

Wijnhuis; Lismore Estate

Wijnmaakster; Samantha O'Keefe

The age of Grace Viognier, 2021

Gerecht; Rode poon, citrus, paprika 

@lismorewine

 

Wijnhuis; Beau Constantia 

Wijnmaakster; Megan van der Merwe

Pas de Nom Creative Badge, 2021

Gerecht; Rode poon, citrus, paprika

@beauconstantia

 

Wijnhuis; Haasbroek Wines

Wijnmaakster; Charla Haasbroek 

Chenin Blanc, 2019

Gerecht; Aubergine, gember, sorghum

Druiven van @sijnnwines

 

Wijnhuis; Nederburg Wines

Wijnmaakster; Zinaschke Steyn

The Brew Master Bordeaux blend, 2019 

Gerecht; Aubergine, gember, sorghum

@nederburgwines

 

Nieuwsgierig geworden naar Beau Constantia door mijn verhaal hierboven?

Beau Constantia ligt bovenin Constantia Valley, bij Constantia Nek.

Bereikbaar met de Hop on, hop off route (blauwe route + wijnroute Constantia)  

Rode poon begeleidt de wijnen van Samantha O'Keefe en Megan van der Merwe
Aubergine begeleidt de wijnen van Charla Haasbroek en Zinaschke Steyn

Wijnhuis; The Garajeest

Wijnmaakster; Callan Williams

Bruce (ja, DE Bruce van de muziek!) Cabernet Franc, 2016

Gerecht; Muskus eend, curry, zoete aardappel 

@the_garajeest

 

Wijnhuis; Sijnn Wines

Wijnmaakster; Charla Haasbroek

Malgas red blend, 2018

Gerecht;Muskus eend, curry, zoete aardappel

@sijnnwines

 

Wijnhuis; Boschendal

Wijnmaakster; Danielle Coetsee

Chardonnay + Pinot Noir, Cap Classique Brut

Dessert; Kaapse goudbes, baobab, macadamia

@boschendal

Callan Williams haar 'Bruce'
Malgas red van Charla Haasbroek

Meer te weten komen over wijnen uit wijnland Zuid Afrika? Lees ook het verhaal over mijn bezoek aan Waterkloof Wines in Stellenbosch! 

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*

1 reactie

Titia Boxma

19 maart 2023

Wat een leuk blog! En grappig om te lezen dat je het wijnhuis ook zelf net bezocht hebt. Het was een fantastische middag in goed gezelschap😁🍷🍾

Leonie

Bedankt voor je compliment en aandeel in de beleving, Titia! De blog komt zo letterlijk tot leven in Zuid Afrika. ;-) Ciao, Leonie