Geschreven door: Leonie van der Voet
16 februari 2023

5 x oranje wijn voor de lente

Spring een glas in de lucht

Terug naar het blogoverzicht.
5 x oranje wijn voor de lente

Spring een glas in de lucht, want de lente begint bijna! Welke wijn past daar nou in smaak en kleur het beste bij? Cork and Clever proefde diverse oranje wijnen met de meest uiteenlopende tinten en ging spontaan zingen bij het proeven van al deze smaakbommetjes! Wil je weten wat het verschil is tussen rosé en oranje wijn? Wat oranje wijn nou eigenlijk is, waar het vandaan komt en hoe je deze zonnetjes van wijnen in huis kunt halen? Ik zet vijf oranje wijn lentetips voor je op een rijtje!    

Oranje wijn, orange wine, amber wine. Que?

Wat is oranjewijn?

Vergis je niet, hoewel oranje wijnen door hun vrolijke tinten oranje iets anders doen vermoeden, kunnen het stevige wijnen zijn. Wat is een oranje wijn? Het is in principe een witte wijn, die complexer wordt door de schilweking. Ja precies, zoals een rode wijn gemaakt wordt! 

 

Een oranje wijn, ook wel een orange wine of een amber wine genoemd, is een droge witte wijn die door de bovengenoemde schilweking net zo goed tannine bevat. Je krijgt verschillende tinten oranje met uiteenlopende smaken, die onder andere afhangen van de duur (dagen, weken, maanden) van de schilweking en het soort druivenschil. Een pinot gris geeft bijvoorbeeld meer kleur af. Ontdek variaties van geel en amber tot oranje!  

 

Spiek even hieronder, want dan is het je meteen duidelijk wat het verschil (mooie woordspeling) is tussen het maken van een witte, oranje, rosé of rode wijn.  

 

De (ver)schillen in beeld!
De (ver)schillen in beeld!

Terug naar de wijnbron

Waar komt oranje wijn vandaan? De oorsprong van een oranje wijn ligt in Oost Europa; denk aan Georgië, Kroatië, Hongarije en Slovenië. De eeuwenoude traditie van wijn maken was hier bijna verloren gegaan; het wijn maken in begraven kleipotten, qvevris genoemd. Dat klinkt bijzonder en dat is het ook! 

 

Natuurlijk oranje

Veel oranje wijnen worden biologisch of biodynamisch verbouwd. Door weinig of geen interventie in de wijnkelder en (bijna) geen toegevoegd sulfiet, vallen ze vaak ook onder natuurwijnen. Hieronder geef ik je vijf oranje wijn suggesties om mee te ontwaken uit je winterslaap! 

   

 

 

Kleur bekennen

 1. Sauvella Blanc, 2019 

Druiven; Macabeo, Sumoll, Brocada. 
 

Wijnmaker Jeroen Nagtegaal maakt voor het eerst een oranjewijn op zijn wijnbedrijf in de Pyreneeën. Als eigenzinnige wijnboer legt hij de lat hoog en experimenteert graag met lokale druiven vanuit een natuurlijke wijngaard. Verwacht een tamelijk 'easy drinking' oranje wijn met wat oxidatieve tonen van rozijnen. De gave 'grapefruit' kleur in je glas past mooi bij de eerste lentedagen

Leuke weetjes; Nederlandse wijnmaker met een gelimiteerd aantal flessen beschikbaar. 
Regeneratieve wijnbouw; natuurwijn.

 

Hoe haal je deze wijn in huis voor de lente? 

Binnenkort exclusief verkrijgbaar bij Pascal van Wijnkoperij van Paesen. Je kunt nu je pre-order plaatsen! Tof om te volgen! @wijnkoperij_van_paesen @sauvella

2. Meinklang, Weisser Mulatschak 2020, Burgenland Oostenrijk

Druiven; 5o% Welschriesling, 25% Pinot Gris, 25% Traminer

 

Hiermee trek je een fris lentefeestje open! Een tinteling op je tong en zuren van fruit, die je mond vullen. Lukt het je om de fles nog een paar dagen open te laten staan in het kader van #mindfuldrinking? De geuren en smaken veranderen namelijk en worden iets geconcentreerder; verrassend! 
 

Leuke weetjes; ongefilterd gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. Biodynamisch wijnbedrijf.

 

Hoe haal je deze wijn in huis voor de lente? 
Via Stach (verdeeld over 16 zaken in Utrecht, Amsterdam (inclusief Schiphol en Zuidas) en Haarlem en via Daxivin (rond de 16 euro per fles). Tof om te volgen! @stach_food en @daxivin 

Oranje wijn on the go (Bonus tip)

Straalt de lente extra warmte uit en ga je richting het strand, een festival, het park of varen met je vrienden? Kies dan voor de oranje wijn van Meinklang.

 

Wijn in blik is gemakkelijker mee te nemen en net zo smaakvol! Zeker wanneer je je eigen glas meeneemt. (verkrijgbaar in 250 ml, dat is goed voor 1,5 glas) 

Meinklang oranje wijn
Meinklang oranje wijn

3. Superbloom Orange, Supernatural Wines & Bellaserra Wines, Catalonië

Druiven; Malvasia de Sitges, Muscat, Malvasia Manresana 

 

Dat een natuurwijn smaakvol en een beetje 'freaky fun' mag zijn, bewijst deze Superbloom range! Ik heb er al even kennis mee mogen maken tijdens Natural Wine Festival Amsterdam en heb deze nu weer geproefd voor aankomende lente.

 

Een heerlijk fruitige wijn met in het begin een (aangenaam) muffig karakter in de neus. Een mooi glas troebele oranje wijn; denk aan een combinatie van puur fris steenfruit, bitters en fijne zuren. Een zonnetje in het park maakt het compleet!  

    

Leuke weetjes; een laag alcoholgehalte van 10,5% speelt goed in op de trend van bewust drinken. Biologisch verbouwd + natuurwijn.


Hoe haal je deze wijn in huis voor de lente? 
Via Woldevins (online en op afspraak in Haarlem) Tof om te volgen! @woldevins  @cellarbellasera

4. Pelle Hárslevelű Narancsbor (orange wine) 2021, Tokaj Hongarije

Druiven; Hárslevelű


Wauw! Deze Hongaarse wijn valt op in de selectie oranje wijnen. Hongarije heeft een eeuwenoude traditie van wijnmaken en dat proef je terug; je zintuigen worden allemaal geprikkeld! 

 

Denk aan een aromatische wijn van bloemen en honing in je neus. Geconcenteerde smaken in je mond van peer, abrikoos en noten. Twintig dagen schilweking maken het een complexe en interessante oranje wijn. Mijn conclusie; "Een wijn wanneer je verlangt naar een serieus vervolg op je 'juicy' en 'fun' lentedansje!"   

Ben je op zoek naar een lentewijn om bij te koken? Deze oranje wijn is super geschikt om bij jou thuis met serieuze smaken te combineren; Marokkaanse kruiden en gerechten met kaneel, safraan en cardemom doen het goed. Probeer het ook eens naast gerechten waarin een hoofdrol is weggelegd voor pecorino, cheddar of gruyère.
   

Leuk weetje; biologisch verbouwd op een vulkanische bodem. "Our wines reflect our tastes and thoughts". 

 

Hoe haal je deze wijn in huis voor de lente? 

Via MAG Wijnen; de eerste premium Hongaarse wijn webshop in Nederland gestart door Anett Kőszeghy. (voor euro 17,50) Tof om te volgen! @magwijnen

Mooie (tinten) oranje wijnen voor de lente!
Mooie (tinten) oranje wijnen voor de lente!

5. El Transgressor, Vi Brisat 2021 Celler Sanromà, Catalonië

Druiven; Garnatxa Blanca 

 

Golden en juicy met een twist! De schilweking van de witte garnacha druiven geven de wijn fijne tannine en bitters, gecombineerd met vers fruit en frisse bloemen. Leg je picknickkleedje maar alvast klaar!


Leuke weetjes; biologisch verbouwd; geen toegevoegd sulfiet. Tip; laat de fles even open staan, dan zal het muffige karakter minder worden (stiekem ben ik een liefhebber). 

 

Hoe haal je deze wijn in huis voor de lente? 
Te verkrijgen bij Woldevins (online en op afspraak in Haarlem). Tof om te volgen! @woldevins @edu_cellarsanroma

 

De lente begint

Wat ben ik blij verrast door deze oranje smaakbommetjes. Spring een glas in de lucht met alle mooie (oranje) kleuren, geuren, kruiden en bloemen! 

 

Ciao, Leonie

 

Clever info; samenwerken

Wil jij ook graag jouw wijn in woorden en in beeld brengen op dit wijnpodium?

Vraag vrijblijvend naar de mediakit van Cork and Clever via een berichtje. Om een beeld te hebben, spiek je alvast bij de leukste samenwerkingen die jou voor gingen. 

 

Deze blog over oranje wijn is tot stand gekomen via een barterdeal; alle wijnen voldoen aan de waarden van Cork and Clever. Wil je op de mailinglist van de barterdeals (een aantal keren per jaar is er ruimte voor inzending)? Schrijf je hier in op de lijst met als onderwerp 'barterdeal'. 

Geproefde wijnen

1. Sauvella
2. Meinklang
3. Celler Bellasera
4. Pelle Winery
5. Celler Sanromà
tinten oranje wijn
Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*