Geschreven door: Leonie van der Voet
30 december 2022

De kleur van passie en van wijn

Mijn verhaal over vliegen en ondernemen in wijn

Terug naar het blogoverzicht.
De kleur van passie en van wijn

Het jaar wil ik afsluiten met een persoonlijk verhaal; hoe een passie van reizen is overgegaan in vliegen als stewardess en hoe een passie van wijn is overgevloeid in ondernemen met verhalen maken en delen op het Cork and Clever wijnplatform. Hoe zijn deze passies met elkaar verweven? Hoe versterken of bijten ze elkaar? Heb ik vliegschaamte? Je leest het allemaal in deze meest persoonlijke blog tot nu toe van 2022!   

Italiaanse wijnkaart

Daar zit ik dan met collega's aan de lunch tijdens een langere stop in Milaan. Opgewonden tuur ik over de wijnkaart. Ik weet heel goed wat ik lekker vind, maar ik wil ook weten waar de wijn vandaan komt, hoe het komt dat de ene wijn zo vlak is als een deur en de andere wijn zo heerlijk door mijn mond danst. Alles begint met nieuwsgierigheid! 
 

De kleur van passie en van wijn

Na een aantal jaren vliegen, begint het bij mij te kriebelen. Het beroep van stewardess geeft me namelijk een unieke kans om op veel plekken wijn te proeven, een flesje wijn in mijn koffer te stoppen voor thuis óf zelfs met de wijnboer in de wijngaard te kletsen tijdens een stopje op de route. (vergeef me alle vliegjargon in deze blogpost).

Mijn twee passies verweven tijdens een event; vliegen en wijn
De wereld aan je voeten

Wijnboeken mee op safari

Yes, de aanmelding voor WSET 2 in Utrecht is in 2013 een feit. De grootste uitdaging is nu om mijn vliegrooster zo in te vullen, dat ik op een bestemming kan studeren en in mijn reisverlof de cursus en het examen kan meepikken. De maandagavond staat in het teken van ontdekken en proeven. Wanneer ik op dinsdag de hele vroege Parijs moet vliegen met 04.10 in de nachttrein, wordt de wijn tot mijn grote spijt dan maar uitgespuugd. Dankzij een zogeheten 'jokerdag' ben ik aanwezig op het examen en het eerste diploma heb ik weken later op zak. Een begin van een wijnavontuur!   

 

Studeren in Nairobi

De mooiste reis om mijn WSET studieboeken op mee te nemen is een 3-daagse reis naar Nairobi. Uitkijkend over een zwembad en een steppe waar af en toe een giraffe over paradeert, leer ik wijngebieden kennen zoals Chablis en ontdek ik dat de wijnfout kurk niet per definitie in een wijnfles voorkomt die afgesloten is met een kurk. Op mijn verjaardag met collega's trakteer ik cava, omdat ik ondervind dat er meer is dan prosecco. Ik voel me al een hele wijnbaas. Dit smaakt naar meer!     

Zing, vlieg, schrijf, proef, lach, onderneem en bewonder

Wanneer we een op en neertje (vakjargon) vliegen vanuit Argentinië over het Andes gebergte naar Chili, is het uitzicht fenomenaal! Terug naar Buenos Aires, nemen mijn vriend* en ik het vliegtuig naar Mendoza. Jetlag of niet, ik ervaar nu écht hoe vliegen en wijn elkaar aanvullen. Wat een kans! 

 

Toeval of niet

Dit bezoek aan een aantal wijngaarden in de Mendoza geeft me een heel bijzonder en dankbaar gevoel. We lunchen bij Domaine Bousquet en nemen een kijkje bij het beroemde Bodega Salentein. Het eerste wijnhuis maakt toevallig biologische wijn, hier was ik me toen nog niet van bewust.  

 

* Mijn vriend reist af en toe mee op basis van ipb; indien plek beschikbaar tegen een speciaal tarief.  

Biologische wijngaard Domaine Bousquet met Andesgebergte
Biologische wijngaard Domaine Bousquet met Andesgebergte

Blogger in de schroefdop

Zo maak ik ook voor het eerst kennis met wijn en de wijngaarden in de Kaap. Ik blijf erbij dat dit het wijnwalhalla is op aarde! Bij mijn eerste kennismaking lig ik in het gras tijdens een picknick bij Buitenverwachting in Constantia Valley. De omgeving is baie prachtig; het licht, de bloemen, de mensen, de wijngaarden...

 

Hier is mijn wijnhart nóg sneller gaan kloppen. Nog altijd probeer ik een aantal keren per jaar deze kant op te vliegen en ontdek nog altijd nieuwe wijnhuizen rondom Stellenbosch, Franschhoek, Paarl en Constantia Valley

 

één van de eerste wijnbloggers

Ondertussen in 2014 volg ik WSET 3 in Utrecht en studeer ik hard vanuit de mooiste plekken op aarde. Het schrijven begint ook vorm te krijgen, want deze mooie wijnavonturen wil ik in ieder geval vastleggen. De eerste wordpress website van Cork and Clever is geboren!  

Picknick bij wijnhuis Buitenverwachting | Constantia Valley
Picknick bij wijnhuis Buitenverwachting | Constantia Valley

Onbespoten wijnen

Jarenlang heb ik wijnverhalen geschreven voor de liefhebber en dat doe ik natuurlijk nog steeds. Soms omdat ik écht iets met jullie wil delen, soms schrijf ik in opdracht*. Een aantal jaren geleden heeft er een verschuiving plaats gevonden van een brede blog over alle wijnen naar duurzame wijnen; ik noem ze onbespoten wijnen. Dit geeft zoveel voldoening, omdat dit écht bij me past. 

 

* In opdracht schrijven en elkaar versterken vind ik het allerleukst, omdat ik mijn creativiteit kan inzetten rondom het schrijven met een bepaald doel van jou als klant voor ogen. Bijvoorbeeld een (nieuw) wijnmerk naamsbekendheid geven en samen meer zichtbaarheid creëren. 

Vliegschaamte

Of ik vliegschaamte heb? Natuurlijk denk ik wel eens; 'vliegen is één van de meest vervuilende industriën'. Daarna bedenk ik me ook dat het al bijna 15 jaar (!) bij me past en ik op heel veel andere manieren duurzaamheid uitdraag in het leven. (vraag me er gerust over) Ik geloof heel erg in die balans. Ik kom door deze baan met veel verschillende mensen in aanraking, kan veel sparren en delen en heb al vele ogen wereldwijd geopend op het duurzame vlak.

 

Of ik privé vlieg? Ja, zo'n 1 à 2 keer per jaar. Al zijn we op dit moment wel aan het overwegen om een camper te kopen om de komende jaren lekker met mijn gezin door Europa te trekken. Ook een treinreis heeft mijn aandacht getrokken, al heb ik dit afgelopen jaar niet gedaan door de beperkingen op het spoor. Hier valt nog veel winst te behalen denk ik.  

 

Juíst omdat ik op veel plekken in de wereld gezien heb hoe wijnboeren de bodem vervuilen, commercie teveel laten overschaduwen of wijn maken zonder passie en fantasie, wil ik eerlijke verhalen met jou delen. Je bewust maken van de keuze die je hebt en daar dan volop van genieten! Er is geen 'holy grail', maar ik ben ervan overtuigd dat kennis en passie delen ons allemaal verrijkt. 

 

 

Partner in duurzame wijnen & verhalen 

In opdracht schrijven of op een andere manier elkaar versterken is het allerleukst! Kun je wel wat hulp gebruiken rondom smaakvolle wijnen, passend in een bewuste leefstijl en met aandacht voor de bodem?

 

Stuur me flessenpost of spiek eerst even rond op het wijnplatform waar je direct een jonge, energieke en bewuste doelgroep van wijnliefhebbers aantrekt.
De mediakit 2023 ligt voor je klaar, dus geef even een seintje.  

Jetlag versus passie

Nog elke reis geniet ik van deze mooie combinatie van passies! Vraag het me niet op een nachtvlucht, maar de jetlag heb ik er dubbel en dwars voor over. De verbinding met mensen, de wijngaarden en de mooie beelden die ik lokaal kan schieten, maken me een hele gelukkige stewardess en wijnschrijfster. Ik heb van beide passies mijn werk gemaakt. Yeah!

 

Een jaar geleden is het wijnplatform Cork and Clever 2.0 de lucht in gegaan. In dit jaar heb ik met verschillende mooie ondernemers mogen samenwerken en ben ik een aantal levenslessen rijker. Het komt zeker niet aanwaaien. Sommige dingen ga ik in 2023 écht anders doen. 

 

Super gezellig dat je mee bent op deze wijnreis! Misschien zie je me nog wel een keer voorbij komen in uniform met een (te) zwaarbeladen koffer of zit je bij mij aan boord naar een wijnwalhalla. Zoals vorige week, toen ik de wijnmaker van onze KLM wijnen, Julien Schaal, aan boord ontmoette op een vlucht. Bijzonder leuk.  

 

Ciao, Leonie 

 

Ps. De eerste schrijfopdracht voor 2023 ligt klaar; ik kan je alvast verklappen dat deze niet over een algehele drooglegging gaat, wel ontdek ik een nieuw Nederlands wijnmerk!

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*

4 reacties

Harrie Boogaard

10 januari 2023

Mooi verhaal Leonie, leuk dat ik een klein stukje mee mocht vliegen 😘

Leonie

Wat mooi dat het zo voelde Harrie. Je bent op een aantal 'stretches' mijn wijncoach geweest, dankjewel daarvoor! Blijf je mijn avonturen volgen? Ciao, Leonie

Inma

7 januari 2023

Wat een mooi verhaal, Leonie!
Heel leuk om te lezen en je passie voor vliegen en (onbespoten) wijn te voelen!
En…wat staat de fles Rioja jou goed! ;) liefs!

Leonie

Oog voor detail heb je Inma! ;-) Oprecht bedankt voor je mooie woorden! Ciao, Leonie

PWA

2 januari 2023

Wat mooi om jouw verhaal (of eigenlijk, jouw reis) door de jaren heen te lezen Leo! Ik ben trots op je, liefs je PWA

Leonie

Beste PWA, grappig om het een keer zo achter elkaar te lezen he? Wat moet ik ook zonder jou PWA! Ciao, Leonie

Anneke van Mameren

31 december 2022

Wat een leuk idee om hierover te schrijven

Leonie

Dankjewel Anneke, leuk dat het verhaal ook zo ontvangen wordt! :-) Ciao, Leonie