Geschreven door:
8 december 2022

3 x wijntips voor Kerstmis!

Duurzame wijntips voor de feestdagen

Terug naar het blogoverzicht.
3 x wijntips voor Kerstmis!

De mooiste en meest feestelijke wijnen van het jaar! Die mogen een verhaal hebben met diepe wortels en een smaak van hier tot Lapland. Ik geef je wijntips waar je het spontaan warm van krijgt, zonder je verwarming een graadje hoger te hoeven zetten. Een menusuggestie voor Kerstmis mag natuurlijk niet ontbreken, want deze wijntips begeleiden jouw Kerstmis!          

Wijntip 1; Silvaner Andi Weigand 2019 | Franken, Duitsland

Dit wijnhuis met wijnmaker Andi Weigand was voor mij DE verrassing van afgelopen Natural Wine Festival A'dam (by Green is Golden). 

 

Deze natuurwijn is een dikke aanrader, wanneer jij ook zo blij wordt van vuursteen! De rijping op hout geeft de wijn naast de frisse en kruidige toetsen, iets fijn vols. Komt dat even mooi uit voor het kerstdiner; wat dacht je van een heerlijk volle kabeljauw erbij?   

 

Oh wat kan die Andi wijn maken!? Mocht je de kans krijgen.. bestel dan ook meteen de chardonnay mee (ja, een uitzonderlijk mooie stijl chardonnay).

  

  • Druiven; silvaner 
  • Je kunt deze kerstwijn voor €18,95 kopen bij YanFlorijn 
Spiek even naar de 3e fles voor de silvaner!
Spiek even naar de 3e fles voor de silvaner!

Wijntip 2; La Luna, Avondale | Paarl, Zuid Afrika

Een maand geleden nog stond ik middenin de biodynamische wijngaard van dit prachtige Kaapse wijnhuis Avondale in Paarl! 

 

Terwijl daar de lente langzaam overgaat in de zomer, zetten wij de kerstwijnen al bijna op tafel in een winters tafereel. Wat past deze klassieke Bordeaux blend daar goed bij; denk aan een gerecht met lamsvlees of een stukje vlees van de braai. (een bbq dus). 

 

Zo zie je maar dat een klassieke Bordeaux blend prima samengaat met het ritme van de natuur. Het motto van Avondale 'Terra est vita' proef je terug. Dat heb ik mogen ervaren in restaurant Faber met een goed stuk 'game' erbij. De chefs hanteren hier het 'nose to tail, root to leaf principe'. 

 

  • Druiven; cabernet sauvignon, merlot, malbec, cabernet franc, petit verdot
  • Haal deze kerstwijn in huis voor 39,95 (jaargang 2014)  Siersma Wijnadvies of voor 35,95 (jaargang 2013) bij Albertus Wijnen
Biodynamische wijngaard Avondale ZA
La Luna Avondale

Wijntip 3; Les Arabesques Chopine 2019 | Rousillon, Frankrijk

Deze wijn van 100% carignan verrast! In mijn ervaring mondvullend op een subtiele manier. Noem je dat ook niet finesse? 

Door de concentratie en wat zoete tonen van deze Fransman past deze rode wijn volgens de jongens van @wijnspijsidee heel mooi bij buikspek en rode kool met geroosterde wortels in mosterdsaus. Zet jij liever een vegetarische variant op tafel? Ga voor een knolselderijsoep met cantharellen en kastanjes! Uitzonderlijk; een wijn die zo goed matcht met een soep. 

 

  • Druiven; carignan     
  • Haal deze kerstwijn in huis via mijn partner in wine Wijnkoperij van Paesen voor 9,99 en nu tijdelijk te bemachtigen in de Winter Wonder Wijnbox inclusief kerstmenu. (vóór woensdag 21 december besteld, vóór zaterdag 24 december nog in huis). 

 

 

De cirkel is rond met deze carignan!
De cirkel is rond met deze carignan!

Welke heerlijke wijn uit de wijntips je ook op tafel zet; let vooral een beetje op jezelf en je gasten (drink en serveer wijnen zonder zooi) én aan onze omgeving!

 

Misschien heb jij dit jaar wel een lease-kerstboom staan of gebruik je voor sommige cadeautjes inpakpapier van stof wat je weer kunt hergebruiken. Dat ziet er zo leuk uit én zorgt ervoor dat je het niet binnen een paar secondes uitpakt en weer in de papierbak gooit. Zero waste noemen ze dat. (tip inpakpapier; gekocht via Greenup warenhuis te Utrecht). 

 

Welke duurzame wijn knipoogt naar jou na het lezen van de wijntips voor Kerstmis? Dit geeft je toch een enorm goed gevoel voor deze feestmaand! 

#kerstwijninovervloed 

 

Ciao, Leonie

 

Ps. Ben jij een bruisend type? Ik kan jou alvast verklappen dat de Betere BubbelBox vanaf nú te bemachtigen is! 

 

 

 

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*