Geschreven door: Leonie van der Voet
14 oktober 2023

Geen wijn te verspillen

Wijn bewaren doe je zo

Terug naar het blogoverzicht.
Geen wijn te verspillen

Heb je de wijn op straat zien stromen in Frankrijk en Portugal? Laten we dat zelf anders aanpakken! We zijn ons er steeds meer van bewust dat we zo min mogelijk eten en drinken willen verspillen. Toch kopen we regelmatig nog teveel eten, bewaren het niet op de juiste manier of gooien veel weg na te royaal bereide maaltijden. Herkenbaar? Met een beetje creativiteit, een eetschema voor de week en ingrediënten afwegen maak je al grote stappen naar minder verspilling. Het extra fijne hiervan? Je geeft tegelijkertijd minder geld uit! Dit geld kun je dan prima besteden aan een mooie fles onbespoten wijn. Alhoewel, een fles in je ééntje of met zijn tweëen opdrinken kan wat veel zijn op een avond. Hoe los je dit op en hoe bewaar je je fles wijn zodat je er later in de week weer van kunt genieten? 

65 liter door de gootsteen

In Nederland gooien we elk jaar per persoon ruim 33 kilo eten weg. Slik. Daarnaast gieten we ook nog eens zo'n 65 liter aan drank door de gootsteen. Nog een slik. Hoeveel daarvan wijn betreft is een goede vraag! Als je het mij vraagt is elke slok wijn die door de gootsteen gegooid wordt teveel bij een mooie wijn. Mee eens?  

Toolbox om wijn te redden

Hieronder krijg je een aantal bruikbare tips om je wijn te redden van het afvoerputje!  
 

 • Gebruik een vacuümpomp

  Deze mag standaard tussen je keukengerei liggen! Met dit handige pompje, haal je na gebruik de lucht uit de fles waardoor je de fles wijn goed kunt bewaren. Een bekende variant is de Vacu-vin*. 
   

 • Zet je wijn in de wijnkast of koelkast

  De beste plek om wijn na gebruik te bewaren is in je wijnkast en mocht je deze niet hebben, is de koelkast een prima alternatief! Je fles staat hier namelijk zowel donker als op een plek met een constante temperatuur. Een wijnkast is meteen een gave eye-catcher en heel erg geschikt om zowel gesloten als open flessen wijn veilig te bewaren. Het is even een investering, maar je hebt ze al met ruimte voor 6 flessen oplopend tot honderden flessen.

  Tip: let op het geluid (dB) en het energielabel!     

 • Gebruik een Coravin*

  Ken jij deze gadget al? Je steekt een naald door de kurk van een fles wijn en hebt op deze manier de mogelijkheid om een beetje wijn uit de fles te tappen. Leuk voor een proeverij of wanneer je wilt weten hoe de wijn smaakt. Zeker om een bewaarwijn te proeven is dit heel erg de moeite waard.  

 

* Geen reclame of lopende samenwerking met Vacu-vin of Coravin.

Nog langer plezier van wijn!
Coravin gadget in beeld

Toolbox vervolg

 • Koop halve flessen wijn

  In verhouding drink je iets duurder dan een hele fles, maar een halve fles is soms wel een uitkomst. Zo'n 2,5 glas wijn is ideaal in je ééntje of voor een goed glas wijn met zijn tweetjes. 

  Tip; de wijn ontwikkelt zich in een kleine fles sneller dan in een 0,75L fles; houd hier rekening mee voor de bewaartermijn.
    

 • Drink wijn in blik
   

  Nog relatief nieuw in Nederland is wijn in blik. Er zijn diverse gelegenheid waarbij dit handig is! Drink je alleen of ben je onderweg? Het blik heeft een ideaal formaat voor een goed glas wijn (1,5 glas) en om in je tas te vervoeren. Wist je dat dit samen met de bag-in-box de meest duurzame keuze is? Je kunt de blikjes natuurlijk recyclen. Het design van de blikjes is vaak origineel en de inhoud kan nogal verschillen in kwaliteit. Lees daarom eerst deze blog over wijn in blik voordat je je keuze maakt.  

Wijn in blik met creatieve designs!
Koken met wijn

"Hoger opgeleiden verspillen méér wijn dan de rest van Nederland"

 • Gebruik een bag-in-box wijn voor een feestje

  Maak voor een bag-in-box eerst een inschatting van je gezelschap. Zodra je met een grotere club wijn drinkt is dit een slimme en relatief duurzame keuze. Deze luchtdichte container bestaat uit een plastic zak in een kartonnen doos; veel lichter dan een aantal flessen wijn. 

  Er is overigens genoeg keuze in biologische wijn in een bag-in-box; tapje open en genieten maar!
 • Koken met wijn

  Wanneer je een restje wijn in je fles over hebt of alvast een glas wijn bij het koken voor jezelf inschenkt, kan er ook prima wat smaak toegevoegd worden aan je maaltijd. Denk aan een heerlijke (herfst)ovenschotel of stoofpot. Ook je risotto of pastasaus krijgt een extra smaakdimensie door een beetje wijn toe te voegen. Buon appetito! 

De verspillingsvrije week mag dan net zijn geweest in september, dit is iets wat je elke week gemakkelijk kunt toepassen als wijnliefhebber. 
 

Het motto is "Laat vooral de wijn door je keel glijden, in plaats van door de gootsteen!" 

 

Ciao, Leonie

 

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*