Geschreven door: Leonie van der Voet
27 september 2022

Zonder blikken of blozen kies jij voor wijn uit blik

Wijn in duurzaam blik

Terug naar het blogoverzicht.
Zonder blikken of blozen kies jij voor wijn uit blik

Wijn drinken uit een blikje. Een tijdelijke wijntrend of je blik gericht op nu en de toekomst? Bijna iedereen die over wijn in blik hoort, is aardig sceptisch. Vragen als; "Kan dat wel?" "Verliest het dan zijn smaak niet?" "Hoe duurzaam is blik echt?" doemen op. En terecht! Cork and Clever werpt een blik op deze wijnzaak en gaat op zoek naar antwoorden en (h)eerlijke exemplaren.  

Je blik verruimen

Het allereerste blikje wijn bestond al in 1937! In het buitenland stijgt de vraag enorm de laatste jaren. Vooral in de USAUK en Scandinavië is het al aardig populair. Zelfs in Frankrijk gunnen ze de 'canned wines' een blik waardig. In Nederland zijn we nog niet zover lijkt het. Welke blikjes zijn er in Nederland (vanuit het buitenland) verkrijgbaar en hoe smaken ze? 

 

Wijn in blik is er in verschillende vormen; de wijnboer brengt een blikje wijn op de markt. Eventueel naast zijn flessen wijn en met dezelfde druiven waarmee hij al jaren wijn maakt. 

 

Er is ook iets nieuws gaande. Overal op de wereld zijn er young professionals die wijn uit de hele wereld 'sourcen'. Ze maken van de wijn in blik een geheel eigen merk met de meest creatieve designs. Het zijn vooral de millenials die dit omarmen. Dit is tof om te zien én laten we vooral ook gaan proeven! 

Unieke creatieve designs
Unieke creatieve designs

Yes, you can!

Wijn in blik heeft een aantal voordelen op wijn uit de glazen fles. We leven in een wereld waarin we onze verantwoordelijkheid steeds meer pakken en dan weegt dit letterlijk mee. ;-) Ik zet een aantal voordelen voor je op een rijtje. 
 

Duurzame keuze

 

De grootste impact van wijn op het klimaat zit hem in verpakking en transport. Blik is een licht alternatief op glas en je kunt meer blikjes kwijt per container (vrachtwagen) door het stapelgemak. 

Verder zijn alluminum blikjes gemaakt van 70% tot 100% recyclebaar materiaal en er is minder energie nodig om de blikjes te recyclen ten opzichte van glas. Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk statiegeldsysteem voor blik van 0,15 cent per blikje om dit te stimuleren.  
 

 

Wijn on the go

 

Je stopt een lichtgewicht blikje gemakkelijk in je tas wanneer je op pad gaat. Ook heb je geen kurkentrekker nodig. (Hier gaat wat mij betreft ook een stukje beleving verloren). Wanneer de nazomer zich de komende tijd nog laat zien, kun je een wijnblikje meenemen voor in het bos, bij het strand, buitenhaard of in de yurt. Ook voor in de trein of in het vliegtuig is dit een uitkomst. Nu de luchtvaartmaatschappijen nog overtuigen! 

 

 

Festivalproof

 

Voor festivalgangers lijkt me dit een uitkomst. De plastic glazen cultuur gaat gelukkig hoe dan ook verloren. Per juli 2023 mag je plastic wegwerpbekers niet meer gratis meegeven (hallelujah). Jij als wijnliefhebber kan hopelijk binnenkort met zo'n hip blikje wijn pronken tussen je moves door! 

 

 

Minder kwetsbaar dan een fles wijn

 

Wel eens een lekkende fles wijn in je tas gehad of bij de bezorging bij je thuis? Blik is onbreekbaar

"For me CannedWines are not the future, they are the present!" - Joan Anton Romero | Glass Canned Wines

 

Food waste verminderen 


De grootste 'waste' in Nederland is momenteel voedselverspilling. Mocht je in je eentje wijn drinken, heeft z'n blikje best een voordeel. Je kunt het thuis overschenken in een glas mocht je dat lekkerder vinden drinken. Dit stimuleert hoe dan ook de geur en smaak van de wijn. (TIP van mij!)
 

 

 

Creatieve designs 

 

De blikjes geven je een blij gevoel! De kleuren en creatieve designs krijgen volop de aandacht op het wijnblikje, dit maakt het zeer aantrekkelijk om te drinken.  

Wijn uit blik | On the go
Wijn uit blik | On the go too

You cannot

Er zijn natuurlijk ook een aantal redenen waarom en wanneer wijnen in blik minder geschikt zijn.   

 

 

Wijn die nog even mag blijven liggen 

 

Wijnen die je nog een aantal jaartjes wilt laten liggen, bewaarwijnen of wijnen die nog ontwikkelen in de fles, stop je natuurlijk niet in een blikje. Een blikje is luchtdicht. 

 

Het gaat om die reden meer om wijnen die relatief jong gedronken mogen worden. Fris en fruitig voert de boventoon, maar sommige wijnen zijn toch verrassend complexiteit en zullen je verrassen! (daar later meer over). 

 

kleuren en geuren opsnuiven 

 

Ga je puur uit het blikje drinken, dan gaat er een stukje van de kleur- en geurbeleving verloren.

 

Zelf ben ik een echte walser en bekijk ik graag de kleur van een wijn. Het walsen kun je natuurlijk altijd in je mond nog doen, maar op een of ander manier gaat een blikje harder de keel in. Wanneer je een nipper bent, is het dus best even wennen. 

 

 

Wanneer je met meerdere mensen dezelfde wijn drinkt

 

Een blikje is echt in het voordeel wanneer je alleen drinkt of een andere smaak hebt in wijn als je partner of vrienden. Ook geeft het je de mogelijkheid om meerdere wijnen te proeven.

 

Drink je dezelfde wijn met een (groot) gezelschap? Dan neig ik toch eerder naar een fles wijn op tafel die je kunt delen; hier speelt het sociale aspect zeker ook een rol in.  

 

"The earth is begging to shake things up!" - Djuce Wines

SmaakTest

Nu het gedeelte waar je op gewacht hebt en waar het tenslotte om draait!

 

Hoe smaakt wijn in blik?

Met zwarte glazen in de aanslag om de wijn in blik over te schenken, ben ik met een zo'n open mogelijke mind de blikjes wijn gaan proeven. Daarna heb ik ze stuk voor stuk ook uit het blikje geproefd. De blikjes die ik geproefd heb, zijn opgestuurd door 2Wine, Djuce, Glass Canned Wines via DeliSouth en CAN-U

 

Alle wijnblikjes zijn geschikt om op verschillende gelegenheden zoals een festival te drinken. De meeste exemplaren zijn heel 'easy drinking' en kunnen in kwaliteit nog veel verbeteren! Desondanks is er geen blikkige smaak te bekennen. Dat lijkt meer tussen mijn oren te zitten. 

 

Favoriet 

 

Wil je nou écht impact maken? Zowel voor de smaak als voor je lichaam en de bodem (vervuiling) is het ideaal om meteen voor een wijnmerk te kiezen dat samenwerkt met duurzame wijnboeren + een duurzame verpakking heeft. WIN-WIJN! 

De wijnen van Glass Canned Wines (via DeliSouth) en Djuce voldoen hieraan en hebben me beide in smaak positief verrast!

 

Als persoonlijke favoriet schuif ik Djuce naar voren. Zowel de binnen- als de buitenkant is aantrekkelijk; de unieke designs maken je nieuwsgierig en zelfs een beetje hebberig! 


De wijnboeren van Djuce hebben een duurzame visie en produceren kwaliteit. De oranjewijn van Meinklang heeft iets spannends en de Zweigelt (lichtrood) met wat speculaaskruiden van Heinrich smaakt naar meer! Ik zie mezelf al zitten in het park, op het strand, op de boot...

Glass Canned Wines via DeliSouth
Favoriet = Djuce

Blik afwenden

Het kan alle kanten op met wijn uit blik; ik verwacht dat we er zeker meer van gaan zien en horen! Ideaal voor 'on the go' en ook bij beach clubs zullen ze het goed doen. De 'waarom', de 'waar' en met 'wie' is hierin doorslaggevend. Wijn in blik is een aanwinst naast flessen wijn. Deze kunnen prima naast elkaar bestaan. Wend jij je blik af? 

 

Ciao, Leonie

 

Ps. Wil je iets luisteren over wijn uit doos, blik, en bio wijn uit een melkpak? De volgende podcast van @wijnvannu sluit hier lekker op aan! 

Info & waar te bestellen?

 

2Wine

Heb je deze vrolijke wijnblikjes al in de schappen van je Albert Heijn zien liggen? 
Eigenaar Wim van 2Wine heeft de afgelopen jaren ervaren dat je vindingrijk moet zijn. Een nieuw concept is geboren! Je hebt de keuze uit wit en rosé uit Frankrijk en brut uit Italië. Met de ervaring die Wim met zijn eigen ecologische wijngaard heeft, kan het zomaar zijn dat hij zijn blik richt op een duurzame toekomst van zowel de buitenkant áls de inhoud. Dat moedigen wij natuurlijk zeer aan! 

 

Glass Canned Wines via Deli South

Deze wijn komt van Joan Anton Romero in de buurt van Barcelona. Hij zegt over zijn wijnen; "An honest young wine, without pretensions." In Nederland kun je deze wijnen krijgen via DeliSouth, de groothandel voor duurzame en biologische zuid-Europese merken. Het 'glass' design spreekt tot de verbeelding! 

 

Djuce

Het motto van Djuce Wines is "Drink less, drink better, drink Djuce." Het portfolio komt nu neer op 9 wijnen, 8 wijnregio's, 8 wijnboeren, 11 druivenrassen en 0% glas. Djuce werkt samen met wijnboeren die het minst een negatieve impact maken op de omgeving door ecologisch of bio te werken in de wijngaard. Denk aan wijnboeren als Bresolin uit Italië en Meinklang uit Oostenrijk.

 

De mannen van Djuce willen de wijnwereld veroveren met 'top notch' wijnen uit Europa! Nice to know; Best of the show 2022 in de International Canned Wine Competition. 

 

CAN-U

Dit Portugese merk heeft zowel wijn als sangria in blik. Laagdrempelig en gemak is wat het wil uitdragen. De druiven die worden gebruikt door CAN-U zijn vooral inheemse druiven uit Portugal zoals de Fernao Pires (wit) en de Aragones (rood).  

 

Wil je meer weten over wijn in blik? 

De Wine Can Guy, Dennis Doorakkers, is in Nederland de 'expert' op het gebied van wijn uit blik. Hij neemt als jurylid deel aan de International Canned Wine Competition. De organisatie voor editie 2023 is in volle gang! 

 

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*

1 reactie

Martin

4 oktober 2022

Een paar van die blikjes wijn in ons kleine koeltasje in de auto op weg naar .............lijkt mij veel beter dan die eeuwige flesjes water in dat zelfde koeltasje. Reuze handig. Wij gaan het proberen.

Leonie

Ja, het is leuk om uit te proberen wanneer je op je bestemming bent aangekomen. 😋 Scheelt veel ruimte in de auto of camper! 🌈🍷 Ciao, Leonie