Geschreven door: Leonie van der Voet
27 september 2022

Zonder blikken of blozen kies jij voor wijn uit blik

Wijn in duurzaam blik

Terug naar het blogoverzicht.
Zonder blikken of blozen kies jij voor wijn uit blik

Wijn drinken uit een blikje. Een tijdelijke wijntrend of je blik gericht op nu en de toekomst? Bijna iedereen die over wijn in blik hoort, is aardig sceptisch. Vragen als; "Kan dat wel?" "Verliest het dan zijn smaak niet?" "Hoe duurzaam is blik echt?" doemen op. En terecht! Cork and Clever werpt een blik op deze wijnzaak en gaat op zoek naar antwoorden en (h)eerlijke exemplaren.  

Je blik verruimen

Het allereerste blikje wijn bestond al in 1937! In het buitenland stijgt de vraag enorm de laatste jaren. Vooral in de USAUK en Scandinavië is het al aardig populair. Zelfs in Frankrijk gunnen ze de 'canned wines' een blik waardig. In Nederland zijn we nog niet zover lijkt het. Welke blikjes zijn er in Nederland (vanuit het buitenland) verkrijgbaar en hoe smaken ze? 

 

Wijn in blik is er in verschillende vormen; de wijnboer brengt een blikje wijn op de markt. Eventueel naast zijn flessen wijn en met dezelfde druiven waarmee hij al jaren wijn maakt. 

 

Er is ook iets nieuws gaande. Overal op de wereld zijn er young professionals die wijn uit de hele wereld 'sourcen'. Ze maken van de wijn in blik een geheel eigen merk met de meest creatieve designs. Het zijn vooral de millenials die dit omarmen. Dit is tof om te zien én laten we vooral ook gaan proeven! 

Unieke creatieve designs
Unieke creatieve designs

Yes, you can!

Wijn in blik heeft een aantal voordelen op wijn uit de glazen fles. We leven in een wereld waarin we onze verantwoordelijkheid steeds meer pakken en dan weegt dit letterlijk mee. ;-) Ik zet een aantal voordelen voor je op een rijtje. 
 

Duurzame keuze

 

De grootste impact van wijn op het klimaat zit hem in verpakking en transport. Blik is een licht alternatief op glas en je kunt meer blikjes kwijt per container (vrachtwagen) door het stapelgemak. 

Verder zijn alluminum blikjes gemaakt van 70% tot 100% recyclebaar materiaal en er is minder energie nodig om de blikjes te recyclen ten opzichte van glas. Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk statiegeldsysteem voor blik van 0,15 cent per blikje om dit te stimuleren.  
 

Wijn on the go

Je stopt een lichtgewicht blikje gemakkelijk in je tas wanneer je op pad gaat. Ook heb je geen kurkentrekker nodig. (Hier gaat wat mij betreft ook een stukje beleving verloren). Wanneer de nazomer zich de komende tijd nog laat zien, kun je een wijnblikje meenemen voor in het bos, bij het strand, buitenhaard of in de yurt. Ook voor in de trein of in het vliegtuig is dit een uitkomst. Nu de luchtvaartmaatschappijen nog overtuigen! (ik zou hier persoonlijk aan bij willen dragen).  

 

Festivalproof

Voor festivalgangers lijkt me dit een uitkomst. De plastic glazen cultuur gaat gelukkig hoe dan ook verloren. Per juli 2023 mag je plastic wegwerpbekers niet meer gratis meegeven (hallelujah). Jij als wijnliefhebber kan vanaf nu met zo'n hip blikje wijn pronken tussen je moves door! 

 

Minder kwetsbaar dan een fles wijn

Wel eens een lekkende fles wijn in je tas gehad of bij de bezorging bij je thuis? Blik is onbreekbaar! 

"For me CannedWines are not the future, they are the present!" - Joan Anton Romero | Glass Canned Wines

Food waste verminderen 


De grootste 'waste' in Nederland is momenteel voedselverspilling. Mocht je in je eentje wijn drinken, heeft z'n blikje best een voordeel. Je kunt het thuis overschenken in een glas mocht je dat lekkerder vinden drinken. Dit stimuleert hoe dan ook de geur en smaak van de wijn. (TIP!)
 

Creatieve designs van canned wine

De blikjes geven je een blij gevoel! De kleuren en creatieve designs krijgen volop de aandacht op het wijnblikje, dit maakt het aantrekkelijk om te drinken.  

Wijn uit blik | On the go
Wijn uit blik | On the go too

You cannot

Er zijn natuurlijk ook een aantal redenen waarom en wanneer wijnen in blik minder geschikt zijn.   

 

Wijn die nog even mag blijven liggen 

Wijnen die je nog een aantal jaartjes wilt laten liggen, bewaarwijnen of wijnen die nog ontwikkelen in de fles, stop je natuurlijk niet in een blikje. Een blikje is luchtdicht. 

Het gaat daarom echt om wijnen die jong gedronken mogen worden. Fris en fruitig met soms een beetje complexiteit is de toon!


Fyi; er bestaan ook natuurwijnen in blik. Deze bewaar je net even iets minder lang en hier zul je ook een houdbaarheidsdatum op terug vinden.    

 

Wanneer je de kleuren en geuren van de wijn wilt opsnuiven 

Ga je puur uit het blikje drinken, dan gaat er een stukje van de kleur- en geurbeleving verloren. Zelf ben ik een echte walser en bekijk ik graag de kleur van een wijn. Het walsen kun je natuurlijk altijd in je mond nog doen, maar op een of ander manier gaat een blikje harder de keel in. Wanneer je een nipper bent, is het dus even wennen. 

 

Wanneer je met meerdere mensen dezelfde wijn drinkt

Een blikje is echt in het voordeel wanneer je alleen drinkt of een andere smaak hebt in wijn als je partner of vrienden. Is dit niet het geval? Dan neig ik toch eerder naar een fles wijn op tafel die je kunt delen. Hier speelt het sociale aspect zeker ook een rol.  

 

"The earth is begging to shake things up!" - Djuce Wines

SmaakTest

Nu het gedeelte waar je op gewacht hebt en waar het tenslotte om draait!

 

Hoe smaakt wijn in blik?

Met zwarte glazen in de aanslag om de wijn in blik over te schenken, ben ik met een zo'n open mogelijke mind de blikjes wijn gaan proeven. Daarna heb ik ze stuk voor stuk ook uit het blikje geproefd. De blikjes die ik geproefd heb, zijn opgestuurd door 2Wine, Djuce, Glass Canned Wines via DeliSouth en CAN-U

 

Alle wijnblikjes zijn geschikt om op een festival te drinken. De meeste exemplaren zijn heel 'easy drinking', met mooie en unieke designs. Geen blikkige smaak te bekennen. Dat lijkt meer tussen mijn oren te zitten. Een mooie toevoeging die ik bij 2wine mocht ontvangen, is de kaart met wijnspijs suggesties. Leuk wanneer je thuis of met een picknick de blikjes drinkt!  

 

Wil je écht impact maken, zowel voor de smaak als voor je lichaam (geen chemicaliën, pesticiden, kunstmest) en de bodem (vervuiling), dan is het ideaal om meteen voor een wijnblikje te kiezen waar een biologische wijn inzit + een duurzame verpakking heeft. WIN-WIJN! 

De wijnen van Glass Canned Wines (via DeliSouth) en Djuce voldoen hieraan en hebben me beide in smaak positief verrast. Als persoonlijke favoriet schuif ik Djuce naar voren. Zowel de binnen- als de buitenkant is zeer aantrekkelijk. De wijnboeren hebben een duurzame visie en produceren kwaliteit. De oranjewijn van Meinklang heeft iets spannends en de Zweigelt (lichtrood) met wat speculaaskruiden van Heinrich smaakt me bijvoorbeeld erg goed! 

Glass Canned Wines via DeliSouth
Favoriet = Djuce

Sceptisch over blik

Ga je niet op pad met een blikje in je zak, maar heb je wel zin in iets lekkers voor thuis?

We zitten volop in de Indian Summer en daar horen heerlijke opwarmers bij! In welke sfeer ben jij?

 

Kleedje, kaarsje op de bank of buitenhaard en kleedje buiten op je (overdekt) terras?

 

Doe hier de wijntest en Pascal van Wijnkoperij van Paesen en ik zorgen voor bijpassende onbespoten wijnen uit Europa. Face it; the summer is definetely over, welcome Indian Summer!    

Blik afwenden

Het kan alle kanten op met wijn uit blik! Ik verwacht dat we er vooral veel van gaan proeven op festivals en evenementen. Ook bij beach clubs zullen ze het goed doen. De 'waarom', de 'waar' en met 'wie' is doorslaggevend. Wijn in blik is een aanwinst naast flessen wijn. Deze kunnen prima naast elkaar bestaan. Wend jij je blik af? 

 

Ciao, Leonie

 

Ps. Wil je iets luisteren over wijn uit doos, blik, en bio wijn uit een melkpak? De volgende podcast van @wijnvannu sluit hier lekker op aan! 

Info & waar te bestellen?

 

2Wine

Heb je deze vrolijke wijnblikjes al in de schappen van je Albert Heijn zien liggen? 
Eigenaar Wim van 2Wine heeft de afgelopen jaren ervaren dat je vindingrijk moet zijn. Een nieuw concept is geboren! Je hebt de keuze uit wit en rosé uit Frankrijk en brut uit Italië. Met de ervaring die Wim met zijn eigen ecologische wijngaard heeft, kan het zomaar zijn dat hij zijn blik richt op een duurzame toekomst van zowel de buitenkant áls de inhoud. Dat moedigen wij natuurlijk zeer aan! 

 

Glass Canned Wines via Deli South

Deze wijn komt van Joan Anton Romero in de buurt van Barcelona. Hij zegt over zijn wijnen; "An honest young wine, without pretensions." In Nederland kun je deze wijnen krijgen via DeliSouth, de groothandel voor duurzame en biologische zuid-Europese merken. Het 'glass' design spreekt tot de verbeelding! 

 

Djuce

Het motto van Djuce Wines is "Drink less, drink better, drink Djuce." Het portfolio komt op 9 wijnen, 8 wijnregio's, 8 wijnboeren, 11 druivenrassen en 0% glas. 

Djuce werkt samen met wijnboeren die het minst een negatieve impact maken op de omgeving door ecologisch of bio te werken in de wijngaard. Nog een beetje vaag? Ze zeggen zelf gedrurende de ervaring groter wordt, met duidelijkere kaders te komen. Denk aan wijnboeren als Bresolin uit Italië en Meinklang uit Oostenrijk. 

 

Nice to know; Best of the show 2022 in de International Canned Wine Competition. 

 

CAN-U

Dit Portugese merk heeft zowel wijn als sangria in blik. Laagdrempelig en gemak is wat het wil uitdragen. De druiven die worden gebruikt door CAN-U zijn vooral inheemse druiven uit Portugal zoals de Fernao Pires (wit) en de Aragones (rood).  

 

Wil je meer weten over wijn in blik? 

De Wine Can Guy, Dennis Doorakkers, is in Nederland de 'expert' op het gebied van wijn uit blik. Hij neemt als jurylid deel aan de International Canned Wine Competition. De organisatie voor editie 2023 is in volle gang! 

 

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen en ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring.*

1 reactie

Martin

4 oktober 2022

Een paar van die blikjes wijn in ons kleine koeltasje in de auto op weg naar .............lijkt mij veel beter dan die eeuwige flesjes water in dat zelfde koeltasje. Reuze handig. Wij gaan het proberen.

Leonie

Ja, het is leuk om uit te proberen wanneer je op je bestemming bent aangekomen. 😋 Scheelt veel ruimte in de auto of camper! 🌈🍷 Ciao, Leonie