Geschreven door: Leonie van der Voet
25 januari 2022

Onbespoten onderonsje (1)

Kim ten Wolde

Terug naar het blogoverzicht.
Onbespoten onderonsje (1)

Wijnimporteur Kim ten Wolde heeft de primeur om zijn karakter te tonen tijdens ons 'Onbespoten Onderonsje'. Dit is een nieuwe rubriek die je vaker op Cork and Clever zult gaan tegenkomen om met diverse mensen uit de wijnwereld te verbinden en nieuwe invalshoeken in wijn te ontdekken.   

Deze charmante heer valt meteen met de wijn in huis! We openen een ruig rood grensgevalletje uit het assortiment van Woldevins, ontstaan op de droge wijnterrassen tussen Priorat en Montsant in.   

 

Vertel eens over jezelf (zonder jezelf te verliezen)

“Dit is wel grappig om te vertellen; ik verkeer me in twee totaal omgekeerde werelden. Ik ben namelijk wijnimporteur van Catalaanse duurzame wijnen én heb een technische achtergrond als product manager voor meststoffen. Waarschijnlijk snap ik daarom ook beter, waarom een wijnboer juist niet voor kunstmest kiest en bepaalde keuzes maakt om minimaal in het natuurlijk proces in te grijpen. En daarbuiten valt er nog veel winst te behalen in de wereld van de meststoffen.
     

Over mij persoonlijk? Haaien aaien in de oceanen, daar maak je me heel blij mee. Zijn deze niet voorhanden, kan ik me ook prima vermaken op de wielrenfiets hoor! De mooiste fietsgebieden zijn immers wijngebieden!”

 

Welk motto past beter bij jou? ‘Sex, wine and rock 'n roll’ of ‘In a world where you can be anything, be tasty?'

“In ieder geval een motto met veel passie en rust. Ik ben soms een beetje een nerd als het aankomt op het opslurpen van informatie. Zo kijk ik veel documentaires als ‘The biggest little farm’ (tip!) en lees ik graag over onze bodem. Ik wil weten wat er gebeurd, waarom en hoe je als mens je bijdrage hieraan kunt leveren. Het boeit me enorm. Zo heb ik een stuk geschreven over het element bodem voor in het e-book van Leonie ‘Wijn in overvloed, jouw onbespoten wijngids’. Een aanrader als je graag wilt onderzoeken wat onbespoten wijnen jou persoonlijk te bieden hebben. De voordelen voor je lichaam én de bodem. Er gaat een wijnwereld voor je open!" 
 

"Terugkomend op het motto. Mijn vrienden zullen mij omschrijven als rustig én enthousiast. Het tweede motto past me beter; liever een smaakvolle balletshow aanschouwen dan naar een bruisend rock concert gaan.”  

 

Wat maakt jou gelukkig in wijn?

“De puurheid zoeken in een wijn. Het liefst herken ik de mensen die de wijn maken ook echt terug in de wijn. Snappen waarom er bepaalde keuzes gemaakt zijn door de wijnboer en dit terug kunnen ruiken en proeven. Dat is toch geweldig!?” 

 

Welke wijn blijf je op tafel zetten?

“Ik kan een wijn uit de Beaujolais regio heel erg waarderen. Uiteraard probeer ik voor mijn eigen wijnimport diverse wijnen uit, waarvan deze wijnfles regelmatig geopend wordt omdat dit zo’n gave wijn is in mijn portfolio. Deze èlia die we nu proeven, is veelzijdig en ‘hoekt’ je niet meteen na een paar glaasjes. (lacht) Elke fles blijft boeien. Wijnboer Jaume grijpt niet in, hij stuurt eerder bij met minimaal gebruik van sulfiet."    

 

Èlia van wijnboer Jaume | Ficaria Vins
Èlia van wijnboer Jaume | Ficaria Vins

Omdrinken* of doordrinken?

"Omdrinken. Sta er eens wat vaker bij stil. Waarom kies je voor iets? Een goed voorbeeld; kies je voor een wijn uit Chili vanuit over de oceaan of een wijn uit het relatief nabijgelegen Spanje?"   

 

Wat wil je verder nog aan ons kwijt? 

“Ontdek vooral je eigen smaak en probeer hierin juist iets wat niet in je straatje ligt!” 

 

Kim en ik kletsen en nippen samen nog even tevreden van de èlia, gemaakt door Jaume van Ficaria Vins in La Figuera. Mijn ervaring? Dit noem ik nog eens een ‘straight forward’ wijn met veel concentratie, zonder meteen van je stoel af te vallen na een paar glaasjes. De inhoud én de fles hebben veel persoonlijke aandacht gekregen, dat zie je al aan het etiket wat een beetje scheef met de hand is opgeplakt.   

 

Ciao, Leonie
 

* Bewust minder alcohol drinken, wel kwalitatiever drinken 

 

 

Kim en ik kletsen over wijnplannen die eraan komen
Kim en ik kletsen over wijnplannen die eraan komen

Clever info

Wil je weten welke pure wijnen je via Kim nog meer kunt ontmaskeren? 

Zo hebben we samen een Rookie wijnbox voor je samengesteld (Rookie? Je weet wel, een beginneling met een knipoog) Je maakt daarmee kennis met 3 pure flessen wijn uit de regio Catalonia (Spanje). De fles wijn die Kim net ontkurktte tijdens ons onderonsje vind je terug in de Full Monty Wijnbox; 6 flessen met een geheel eigen karakter. Stuk voor stuk duurzaam geproduceerd.  

 

 

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen en ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring.*