Geschreven door: Leonie van der Voet
25 november 2022

Een zuiver verhaal over natuurwijn

Opheldering en tips natuurwijn

Terug naar het blogoverzicht.
Een zuiver verhaal over natuurwijn

Wat is natuurwijn nou eigenlijk? Sommige wijndrinkers zeggen; een hippe wijn zonder (toegevoegd) sulfiet die naar mest en rotte eieren ruikt. Of een onvoorspelbare wijn waarvan je een OER-gevoel krijgt. Er is verwarring alom bij jou als wijnliefhebber! En terecht, want de niet beschermde term 'natuurwijn' heeft veel uitingen en hoeft voor de wijnboer eigenlijk wettelijk nergens aan te voldoen. Tijd voor een zuiver verhaal, want anders wordt het NATUURLIJK een troebel zooitje.

Wat is natuurwijn?

Natuurwijn, of ook wel Vin Nature(l), is gefermenteerd druivensap dat in het gehele proces van wijn maken geen onnatuurlijke bewerkingen heeft ondergaan.

 

Vrij simpel en duidelijk klinkt het. Toch is er veel verwarring over wat natuurwijn nou écht is. Dit komt omdat de term 'natuurwijn' niet beschermd is en je er dus als wijnboer of commercieel wijnbedrijf een vrije invulling aan kunt geven.

 

Met als resultaat hele grote verschillen in visie en kwaliteit. Natuurlijk help ik je graag op weg en geef ik je een aantal tips, zodat je zelf natuurwijnen kunt gaan ontdekken!  

 

 

 

 

Natuurwijn proeven in Kaapstad | Publik Wine Bar
Natuurwijn proeven in Kaapstad | Publik Wine Bar

De basis van de meeste natuurwijnen ligt in een biologische of biodynamische wijngaard. Je herkent deze wijngaard meteen! Niet zo keurig gemaaid. Er leven en groeien juist kruiden, planten en dieren. De druiven worden niet besproeid met gif zoals chemicaliën, pesticiden en herbiciden. Wel kunstmest? Echt niet! Een groot verschil met veel industriële (conventionele) wijnen.   

 

De bedoeling van natuurwijn is dat de wijnboer de wijn zoveel mogelijk zijn eigen weg laat gaan in de wijnkelder, zodra de (gezonde) druiven zijn geoogst. Waar de wijnboer voor industriële én biologische wijnen nu onder andere gisten en sulfiet gaat toevoegen, worden deze druiven juist met rust gelaten na persing of kneuzing, zodat ze spontaan gaan vergisten.

 

 

Een natuurwijn komt meestal uit een biologische(-dynamische) wijngaard
Een natuurwijn komt meestal uit een biologische(-dynamische) wijngaard

Hoe smaakt een natuurwijn?

Natuurlijk vraag je dat jezelf af! Laat ik een beeld voor je proberen te schetsen. 

 

1. Natuurwijn is vaker troebel 

Dan bedoel ik dat je er niet geheel doorheen kunt kijken. Naast dat je niks onnatuurlijks toevoegt, wil je er eigenlijk ook niets uithalen. De wijnmaker kiest ervoor om de wijn niet te filteren (en te klaren). Het voordeel? Deze wijn behoudt meer (complexe) smaken! 

2. Natuurwijn is vaker kleurrijk 

De wijnen willen denk ik niet geassocieerd worden met limonade, maar dan weet je wel meteen wat ik bedoel! De mooiste felle gele, oranje en rode teinten knipogen naar je vanuit de fles.  

3. Natuurwijn heeft vaker een intense smaak van puur fruit 

Je kunt wel stellen dat de meeste natuurwijnen een hoog fruitgehalte hebben; de smaak van de druif komt meer tot uiting. Tevens wordt geen gebruik gemaakt van houtrijping, dit is immers ook een niet-natuurlijke smaaktoevoeging.   

4. Natuurwijn heeft vaker een fris karakter

Veel natuurwijnen hebben een relatief laag alcoholpercentage. 11,5% alcohol kan een hele andere ervaring opleveren dan een fles met een uitzonderlijke 14% plus. Liefhebbers noemen dit nog wel eens 'lichtvoetig'. De beleving van natuurwijn is heel fris! 

 

Of een natuurwijn lekkerder smaakt? 
Dat houd ik 'lekker' buiten beschouwing, want dat is aan jou! Je hebt veel verschillende stijlen en smaken, goed gemaakte en minder goed gemaakte natuurwijnen. Tijd om het zelf te ontdekken dus! Onderin de blogpost laat ik je weten hoe jij aan je fles natuurwijn komt. 

 

 

 

 

 

Natuurwijnen op het Natural Wine Festival A'dam (Woldevins)
Natuurwijnen op het Natural Wine Festival A'dam (Yanflorijn)

Waar herken je een natuurwijn aan?

Logo 'Vin Méthode Nature'

Er is geen officieel keurmerk voor natuurwijn, toch vind je sinds 2020 op een aantal flessen natuurwijn uit Frankrijk wel een logo; Vin Methode Nature (met een onderscheid in wijnen zonder toegevoegd sulfiet en gebruik van sulfiet onder de 30 mg/l) 

 

 

Logo om Franse natuurwijn te herkennen
Logo om Franse natuurwijn te herkennen

Expressieve wijnlabels

Hoe kun je een natuurwijn dan wel opmerken? De flessen van natuurwijn en dan bedoel ik vooral de wijnlabels zijn heel kenmerkend! Soms zijn ze bijna verheven tot een uiting van kunst wanneer je de expressieve labels bekijkt. Een klassiek Château zul je dan ook niet snel terugzien op het label (of met een dikke knipoog!).  

 

 

Expressieve wijnlabels
Expressieve wijnlabels

Zegelwax of kroonkurk 

Een waxsluiting met een kurk eronder of een kroonkurk is heel typerend. Zeker met wat druk in de fles, herkenbaar aan een kleine bubbel in de fles en op je tong, is een kroonkurk ook wel nodig. De wax die de kurk afsluit zie je in de meest uiteenlopende kleuren! 

 

 

Hip en schaars maakt duur(der)

In prijs zul je merken dat een natuurwijn gemiddeld hoger uitkomt dan een industriële wijn. Logisch ook. De aandacht voor het natuurlijke proces kost tijd en dus geld en de oplages zijn vaak een stuk beperkter bij kleinere wijnboeren.

 

Wanneer natuurwijn als een hip iets gezien wordt, kan dit ook een 'hippe' prijs opleveren. De vraag naar natuurwijn is steeds groter, het aanbod is in verhouding nog gering. Het lijkt soms wel een collector's item!

"Iedereen kan op een fles wijn zetten dat het een natuurwijn is" | Esmee Langereis - Wijnjournalist (Aflevering 'waarom stinkt natuurwijn' Keuringsdienst van Waarde) 

Waar kun je natuurwijn kopen?

Zeker in onze steden is de natuurwijn niet aan te slepen! Heeft dit te maken met de honger naar natuurlijke elementen in de stad? 

 

Tip 1. Een gemakkelijk overzicht van onbespoten wijnen vind je terug in de Wijn Spots. Deze kun je bijvoorbeeld filteren op wijnbar, wijnshop of restaurant. Het gros verkoopt of schenkt natuurwijn

 

Tip 2. Vind je het tof om kennis te maken met veel verschillende stijlen, importeurs en wijnmakers? Dan is het Natural Wine Festival door Green is Golden er ééntje om in de gaten te houden! Hoe ik de laatste editie ervaren heb? 

 

Tip 3. Erover lezen kan natuurlijk ook! Niels van Laatum heeft het boek 'Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn' geschreven. Niet alleen als fysiek boek verkrijgbaar, maar ook in sommige bibliotheken. 

Ook de e-wijngids 'Wijn in Overvloed' over waarom je natuurwijn, biologische wijn en biodynamische wijnen drinkt, geeft je op een laagdrempelige manier achtergrond informatie als aanvulling op je energieke en bewuste leefstijl! (cadeautip!)

 

 

 

Natuurwijn shops vind je terug bij de Wijn Spots!
E-wijngids 'Wijn in Overvloed'

Of jij natuurwijn nou als funky, stinky of als wijn met een raar huppeltje en mestlucht bestempeld maakt eigenlijk niet uit. Alle stijlen en kleuren zijn verkrijgbaar! 

 

Let vooral op 'greenwashers' die enkel commercieel een natuurwijn op de markt brengen, omdat de vraag ernaar in de lift zit. En deze tip wil ik je meegeven; luisteren naar of lezen over het verhaal van de wijnboer is het allerleukst, die NATUURLIJK geen gif gebruikt in de wijngaard! Heb je meteen een zuiver geweten! ;-)

 

Ciao, Leonie    

 

Is het gemakkelijk om natuurwijn te maken?

Zeker niet! Er moet heel schoon gewerkt worden door de wijnmaker, want bacteriëen en schimmels liggen op de loer. Die ruik of proef je later anders terug in de vorm van rotte eieren en andere overtollige expressieve tonen. Dit kan als een wijnfout gezien worden. Of dit door jou als wijndrinker wordt gewaardeerd is persoonlijk. 

 

Ongeduldig moet je als natuurwijnmaker zeker niet aangelegd zijn. Natuurwijn maken kost aandacht en tijd. In deze tijd kan de snor van de hippe wijnboer (en wijnliefhebber) dus prima aangroeien. ;-)

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*