Geschreven door: Leonie van der Voet
7 juli 2022

Meetlat wijst woonplek aan in Languedoc

Wijnimporteur Les Tonneliers

Terug naar het blogoverzicht.
Meetlat wijst woonplek aan in Languedoc

Zo dicht mogelijk bij de wijnbron wonen is wat dit Nederlandse stel voor elkaar heeft gekregen na een jaar van rondreizen in Frankrijk. De band die Thomas en Kiki met de wijnboeren in de omgeving van Montpellier (Languedoc) aan het opbouwen zijn, is niet te evenaren. Ze hebben op deze manier de mogelijkheid om de gehele levenscyclus van de wijngaard te ervaren, naast de levenscyclus van hun pasgeboren zoontje, de mini Tonnelier. Dit gevoel delen ze vanuit hun Franse woonplek met ons via de pure wijnen die hieruit voortvloeien richting Nederland!    

Van zuidas naar zuid Frankrijk

Een jaar lang ervaren wat het maken van wijn nu écht inhoudt. Inclusief uren en uren in de wijngaard snoeien met rugpijn en gure temperaturen van rond de 0 graden. Na jaren op kantoor gezeten te hebbben is dit voor Kiki en Thomas een verademing.

De meetlat die ze letterlijk op de wereldkaart hebben neergelegd, heeft ervoor gezorgd dat ze in Frankrijk terecht zijn gekomen en niet in het door hen ook geliefde Zuid Amerika. Dit Nederlandse stel is begonnen met hun avontuur in de wijngaarden van Bordeaux en zij hebben uiteindelijk, na zelfs dakloos te zijn geweest, hun huidige woonplek gevonden in de Languedoc. Een woonhuis van een voormalig wijnmaker, inclusief wijnkelder. 

Dit soort wijnverhalen intrigeert. We ontmoeten elkaar in Amsterdam Zuid op de plek waar Kiki en Thomas tijdelijk verblijven. Ken jij het verhaal al achter deze 'vatenmakers'

 

Het is hard werken in de wijngaard | Bordeaux
Het is hard werken in de wijngaard | Bordeaux

Vrij Languedoc

Waarom juist hier? De Languedoc streek staat open voor vernieuwing; er is een (nieuwe) generatie wijnboer aan zet die verder kijkt dan de korte termijn en vooral veel lef toont. De soepele wetgeving van landwijnen (IGP, Vin de France) zorgt voor een vorm van vrijheid voor wijnboeren rondom het maken van heerlijke wijnen die letterlijk buiten de geijkte kaders vallen. Een wijnregio met een nieuwe reputatie!  

Het wijnmaken zelf laten ze na de pittige ervaringen toch liever over aan de kleine lokale wijnboer uit de regio. Wel helpen ze de wijnboer regelmatig met klusjes in en rondom de wijngaard op het ritme van het seizoen. Én natuurlijk bij het proeven van de wijnen in ontwikkeling. Iemand moet het doen. Mais oui! 
 

Étrangers met een missie

"Is dit jullie vakantiehuis?" De étrangers (buitenlanders) worden goed opgevangen door hun relatief nieuwe Franse buren. Zeker nu deze buren weten dat Kiki en Thomas hier niet enkel op vakantie zijn, maar juist investeren in dit gebied door Nederlandse wijnliefhebbers kennis te laten maken met hún wijnen. 

Zelf staat de wijnboer met zijn of haar eigen familie uur na uur, dag in dag uit, onder alle weersomstandigheden te ploeteren in de wijngaard. Ideaal dus zo'n '(schoon)zoon' en '(schoon)dochter' die namens hun de wijnen naar Amsterdam sturen. Wij staan ze met open mond op te wachten!      

"Nadat je van stok tot slok met eigen ogen gezien en ervaren hebt hoe het wijnproces gaat bij een biologische wijnboer, wil je nooit meer anders."

Wijnhelden

De filosofie van de wijnboeren waar Kiki en Thomas veel over de vloer komen en die ze op de lokale markt treffen, sluit goed aan bij hun eigen normen en waarden. 

Door de jaren heen heeft er langzaam een verschuiving plaatsgevonden van het (onbewust) drinken van bespoten conventionele wijnen naar het (bewust) genieten van onbespoten wijnen. Het is zelfs zo dat er af en toe een witbiertje besteld wordt op het terras, wanneer de wijnselectie niet aansluit. Waar ze eerder al zoveel mogelijk biologische voeding aten, proosten ze nu ook biologisch. "Practice what you preach!" 
 

Kiki en Thomas met een lokale wijnheld
Kiki en Thomas met een lokale wijnheld

Zo'n 12 wijnboeren, ze noemen ze zelf graag wijnhelden, vormen nu een exclusieve selectie van wijnen, die niet door anderen in Nederland wordt geïmporteerd. Zo is er onlangs nog een rosé wijn uitgebracht onder eigen label (jaargang 2021). Deze Oui rosé is "gevaarlijk doordrinkbaar" kan ik uit eigen ervaring bevestigen.

Alle wijnen die ze importeren hebben in ieder geval een biologische basis. Speciaal voor dit zonnige seizoen staat er nu een unieke doos met zomers sap voor je klaar!  
 

Exclusieve wijnselectie van Thomas en Kiki
Deze vatenmakers zijn levensgenieters

Proef het verhaal

Laat de Zuid Franse sfeer met wijnverhalen naar jou toekomen! De Zomerdoos van Les Tonneliers is goed gevuld met unieke wijnen; 2 flessen wit, een rosé op eikenhout, een blanc de noir (witte wijn van rode druiven) en 2 flessen zomers rood van wijnboeren die je in Nederland niet kunt vinden bij je wijnhandel. 

Speciaal voor jou als Cork and Clever lezer, mag ik je een welkomstkorting aanbieden van maarliefst 7 euro 50 met de code wijnisfijn. Ben je niet meer te stoppen en bestel je zelf of samen met vrienden voor een bedrag boven de 150 euro? Dan komt de wijnvoorraad ook nog eens gratis jouw kant op. Ja, ik wil dit verhaal proeven!  

Thuis tussen de wijngaarden

Kiki en Thomas zijn na een bezoek aan ons land, inclusief een aantal goedbezochte proeverijen, weer vertrokken naar hun stek in Frankrijk om hun lokale wijnimperium te onderhouden en uit te breiden.
On n’est pas là pour sucer des glaçons!
   

Ciao, Leonie

 

Ps. Sta je (dit weekend) te trappelen om het terras op te gaan om alvast een glas van één van de wijnhelden uit de Languedoc te proeven?
Hier kun je terecht; Terroir Utrecht North End + In de oude Marenpoort Leiden | PONG Amsterdam | Waterlust de Kaagsocieteit De Kaag | De Beukenhof Oegstgeest | AAN DE KOOT te Scheveningen. 

Clever info

Les Tonneliers 

Kiki en Thomas

info@lestonneliers.nl

Volg hun wijnavonturen via @lestonneliers

Gîte Le Palmier

Wil je zelf ervaren hoe het is om te logeren in de omgeving van de wijnhelden? Voor jou staat er een gîte te wachten; Kiki en Thomas hebben namelijk een privé studio voor jou klaarstaan met een eigen opgang en met uitzicht op een wijngaard in de buurt van Puissalicon!

Contact het stel direct en spiek alvast hier voor wat fijne indrukken op airbnb

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*

1 reactie

Gerrit Waardenburg

7 juli 2022

Wat een mooi verhaal en een uitgesproken ambitie Thomas en Kiki
En ook vader en moeder geworden graag wil ik 3 dozen van totaal €150
Bestellen maar dan medio augustus want wij Gerrit en Margreet Waardenburg gaan verhuizen naar den Helder Duindreef 24 1784 WB mijn tel 0653932479 groet Gerrit

Leonie

Hi Gerrit, Heerlijk enthousiast bent u! :-) Ik heb de gegevens doorgestuurd naar Thomas en Kiki. Geniet er samen van! Ciao, Leonie