Geschreven door: Leonie van der Voet
2 juni 2022

Groene MICHELIN sterren 2022

Duurzame restaurants Nederland

Terug naar het blogoverzicht.
Groene MICHELIN sterren 2022

"Voor wie is de amuse met paling en de starter met ganzenlever?" Error. Gelukkig leven we in een tijd waarin de spanning van gerechten met (alcoholvrije) wijnen op hele andere vlakken gevonden wordt! Het is de tijd van plant-to-plate, wildplukken, het voedselbos en de seizoensgebonden keuken. Afgelopen week werden de jaarlijkse groene MICHELIN sterren uitgereikt en zijn er drie nieuwe restaurants bijgekomen op deze groene lijst.   

Groene ingrediënten

De groene MICHELIN ster werd in 2020 voor het eerst onthuld, maar in 2021 werden de eerste groene sterren écht toegekend aan acht restaurants in Nederland. Afgelopen week kwamen daar nog eens drie groene sterren bij! 

Wanneer verdien je dan zo'n groene MICHELIN ster? Voorop staat de eigenheid van een restaurant. Daarnaast zijn het gebruik van lokale en seizoengebonden ingrediënten, de ecologische voetafdruk, voedselverspilling, algemene afvalverwerking en recycling en een duurzaam management criteria waar de Michelin inspecteurs op beoordelen tijdens hun bezoek. Zoeken ze nog fijnproevers? ;-)

Lees hieronder welke restaurants in Nederland een groene MICHELIN ster hebben!  

Wie kreeg een Groene Ster in 2023?

Afgelopen week zijn de Michelin sterren weer uitgereikt in Nederland!

 

De volgende restaurants hebben voor het eerst een groene ster ontvangen; 

Nieuwkomers en blijvertjes

De nieuwkomers op de lijst zijn Héron Petit Restaurant (Utrecht), Flore (Amsterdam) en Triptyque (Wateringen). Zij maken de cirkel rond met wildplukken, gebruik te maken van een eigen moestuin of voedselbos en samenwerkingen met producenten van seizoensgebonden verse Nederlandse streekproducten.

Zelf heb ik een keer aan de bar (met zicht op de keuken!) mogen aanschuiven bij Victor en Joyce van Héron Petit Restaurant. Ik kan je vertellen dat het een wijnwalhalla is van veel natuurwijnen, gecombineerd met mooie smaken in de gerechten die Victor letterlijk bij elkaar plukt.  

De restaurants die hun groene ster hebben weten te behouden zijn; Restaurant Bolenius (Amsterdam), de Kas (Amsterdam), Lokaal (Doetinchem), De Nieuwe Winkel (Nijmegen), ONE (Roermond), Aan Sjuuteeändj (Schinnen), Het Seminar (Zenderen) en De Librije (Zwolle).

 

Restaurant Héron te Utrecht
Restaurant Héron te Utrecht

Duurzaam (wijn)menu

Natuurlijk wil je als wijnliefhebber verrast worden met een gaaf wijnmenu in een restaurant met een groene ster! Het liefst is de circulaire visie en filosofie ook doorgetrokken in de wijnkeuze. Spiek even op de wijnkaart of vraag aan de sommelier wat er allemaal mogelijk is.

De wijnkaart groeit met biologische en biodynamische wijnen, natuurwijnen en lokale wijnen uit Nederland. Dit is geen trend, wel een blijvertje. Jippie! Wanneer je aan tafel gaat bij retaurant ONE in Roermond, staan de wijnen zelfs voor je uitgeschreven op een (wijn)menu gemaakt van tomatenvezelpapier

 

Ik hoop jullie binnenkort blij te maken met een ervaring bij de Kas of de Nieuwe Winkel. Cork and Clever staat op de wachtlijst. Probeer jij ook een plekje te bemachtigen in één van deze mooie restaurants? Lukt dit niet, kun je altijd nog voorzichtig een plekje zoeken met je picknickmand in het voedselbos

 

Ciao, Leonie

Clever info

Waar moet je zijn? 

Alle 11 de restaurants met een groene Michelin ster, vind je terug tussen de Wijn Spots op Cork and Clever!

 

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*